Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, The Guardian gazetesinde Türkiye ile ilgili yayımlanan bir habere yanıt verdi. Açıklamada, söz konusu haberin “algı amaçlı manipülasyon içerdiği” ifade edildi. Ayrıca, geri dönüşüm sektörünün ithal atıkların işlenmesi ile istihdam yaratma potansiyeline vurgu yapıldı.
The Guardian gazetesinde yer alan “Türkiye, ‘sıfır atık’ bir ülke olacağını söyledi. Bunun yerine Avrupa’nın çöplüğü haline geldi” başlıklı haber, Türkiye’de tepki ile karşılandı. Açıklamada, Türkiye’nin bu konuda attığı adımların dış ticaret dengesine olumlu katkılarda bulunduğu belirtildi.
“ALGI AMAÇLI MANİPÜLASYON İÇERDİĞİ TESPİT EDİLDİ”
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“İngiltere merkezli The Guardian gazetesinde çıkan, ‘Türkiye, ‘sıfır atık’ bir ülke olacağını söyledi. Bunun yerine Avrupa’nın çöplüğü haline geldi’ başlıklı haber, algı amaçlı manipülasyon içerdiği tespit edilmiştir.”
“HABERDEKİ KASITLI MANİPÜLASYON VE PROPAGANDAYI ORTAYA KOYUYOR”
Haberde, Türkiye’nin “Sıfır Atık” projesi çerçevesinde yurt dışından aşırı miktarda plastik atık aldığı, ithal edilen plastiklerin çoğunun geri dönüştürülmesi konusunda sıkıntılar yaşandığı ve bu durumun büyük bir çevresel krize yol açtığı iddiaları yer aldı.
Türkiye’nin geri dönüştürülebilir atıklarla ilgili geliştirdiği mevzuat ve elde ettiği uluslararası ödüller, bahsi geçen haberdeki kasıtlı manipülasyonun gerçek yüzünü gözler önüne sermektedir.
“ÜRETİM SÜREÇLERİNİN DEVAMLILIĞI İÇİN ÖNEMLİ”
Haberde, Adana’daki verimli toprakların çöp yığınına döndüğü ve plastik atıkların geri dönüşüme uygun olmayan biçimlerde yakıldığı iddia edilmiştir.
Türkiye, ekonomik faydası ve geri dönüşüm sektörü için kritik öneme sahip olan plastik ithalatı gerçekleştirmektedir. Ülkede geri dönüşüm tesisleri, yeterli yerli hammadde bulmakta zorlandıkları için ithal plastik atıkları işleme alarak üretim süreçlerinin devamını sağlamaktadır. Bu süreçle elde edilen hammaddeler, çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılmakta ve yurt dışına ihraç edilmektedir.
‘İSTİHDAM’ VURGUSU
Bu uygulama, Türkiye’nin dış ticaret dengesinde olumlu etki oluşturmaktadır. Geri dönüşüm sektörü, ithal edilen atıkların işlenmesi aracılığıyla iş imkanları sunmaktadır. Bu durum, özellikle geri dönüşüm tesisleri ve bu alanla ilişkili lojistik sektörlerinde yeni istihdam olanakları yaratmaktadır.