TBMM İklim Teklifi: Net Sıfır Emisyon Vizyonu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
TBMM

Yeşil büyüme hedefleri ve net sıfır emisyon vizyonu kapsamında kürsüye gelen iklim değişikliğiyle mücadele teklifi, sera gazı emisyonlarının azaltılıp iklim değişikliğiyle uyum sağlamak için gerekli olan yasal ve kurumsal çerçeveyi belirliyor. Bu çerçeve, iklim değişikliğiyle mücadelede yer alan ana unsurlar arasında gelir planlaması, izin ve denetim faaliyetlerini de içermektedir.

Teklifin içerdiği tanımlar arasında “Adil geçiş”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gönüllü karbon piyasaları” gibi başlıklar yer alıyor. Bu başlıklar, iklim adaletini sağlayacak anlayışlarla birlikte, önümüzdeki süreçte nelerin yaşanabileceğini gösteriyor.

Teklifin genel ilkeleri arasında Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve kabiliyetler esas alınarak eşitlik, şeffaflık, katılım gibi değerlere yer veriliyor. Ayrıca, kamu kurumları ve bireyler, toplumsal yararı gözeterek alınacak tedbirlere uymakla yükümlü tutuluyor.

Ulusal Katkı Beyanı, ülkenin kalkınma öncelikleri ve özel şartlarını da dikkate alarak net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda gerekli önlemleri içerecek şekilde düzenlenecek.

İklim Değişikliği Başkanlığı

Sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik faaliyetlerin izlenmesi, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yıllık olarak gerçekleştirilecek. Başkanlık, gereken tedbirlerin alınması amacıyla kurumlar arası koordinasyonu sağlama ve karbon fiyatlandırmasıyla ilgili mekanizmaları düzenleme yetkisine sahip olacak.

Kamu ve özel sektör ortaklığıyla plan ve projelerin hazırlanması, uygulaması ve desteklenmesi hedeflenecek. Bu süreçte kişisel verilerin korunmasına dikkat edilerek, gerekli veriler İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından talep edilecek ve bu bilgiler zamanında paylaşılacak.

İklim Değişikliği ile Mücadele Faaliyetleri

Teklif, iklim değişikliğiyle mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik stratejiler geliştirmeyi amaçlıyor. Hedeflenen azaltım faaliyetleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütülecek.

Ayrıca, iklim değişikliğine uyum için gerekli planlama araçlarının geliştirilmesi ve güncellenmesi gerekecek. Kamu kurumları, bu doğrultuda stratejilerini belirlemekle yükümlü olacak.

Planlama ve Uygulama

Herhangi bir plan veya strateji, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde belirlenen esaslar göz önünde bulundurularak hazırlanacak. İl düzeyinde oluşturulacak İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu, tüm planların uygulanmasını ve izlenmesini sağlayacak.

Yerel iklim değişikliği eylem planları da, iklim değişikliğine uyum ve sera gazı emisyonlarının azaltımı hedeflerine ulaşmayı sağlamak amacıyla geliştirilecek.

Finansal Araçlara İlişkin Esaslar

İklim değişikliği ile mücadelede kullanılacak finansman kaynaklarının geliştirilmesi ve yeşil sermaye piyasası araçlarının teşvik edilmesi amacıyla çalışmalar yapılacak. Bu bağlamda, ulusal finansman mekanizmaları ve destek mekanizmaları oluşturulacak.

Teknolojilere İlişkin Esaslar

Çağdaş teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının artırılması için temiz teknoloji odaklı yatırımlar teşvik edilecek. Kurumlar, bu alanda yürütülecek projeler için iş birliği ve koordinasyon sağlayarak kamuoyunda farkındalık oluşturacak.

Kurum ve Kuruluşlara Yükümlülükler

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanlığına sunulan İklim Kanunu Teklifi’nin, iklim değişikliğiyle mücadelede temel bir yapıyı oluşturduğunu vurguladı. Güler, uzun süredir üzerinde çalıştıkları teklif ile kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluklarını net bir şekilde belirlediklerini ifade etti.

Analiz ve değerlendirme süreçleri ile planların oluşturulmasında, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik somut adımlar atan bir düzenlemenin yapılmasının önemine değinen Güler, söz konusu teklifin, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde önemli bir yol haritası olacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM İklim Teklifi: Net Sıfır Emisyon Vizyonu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!