Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Batı’nın dünya üzerindeki egemenlik arayışının, çok kutuplu gerçeklik ile çeliştiğini vurguladı. Lavrov, bu durumun jeopolitik istikrarsızlıklara yol açtığını ifade etti.
Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına rağmen sürmekte olan sömürgeciliğin hala kök saldığını belirterek, dünya genelinde kendi kendini yönetemeyen 17 bölgenin varlığından bahsetti. Sömürgeci uygulamaların politikada, ekonomide ve toplumsal alanda güçlendiğine dikkat çekti.
“SORUNUN NİHAİ ÇÖZÜMÜ ANCAK İKİ DEVLETLİ FORMÜL”
Dünyada artan gerginlik noktalarına değinen Lavrov, çözülmemiş olan Filistin meselesinin, sadece Gazze değil, aynı zamanda Lübnan, Suriye ve Yemen’de de şiddeti artırdığını söyledi. Son 1,5 yılda 47 bin Filistinli sivilin, Arap-İsrail çatışmaları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Lavrov, bu sayının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en yüksek rakam olduğunu belirtti. Problemin kalıcı çözümünün ise, iki devletli formül ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini dile getirdi.
“NATO’NUN AVRUPA’DA GENİŞLEMESİ, UKRAYNA KRİZİNE YOL AÇTI”
Asya Pasifik bölgesindeki durumu değerlendiren Lavrov, NATO’nun bu bölgede faaliyetlerini sürdürdüğüne ve bölge ülkelerinin kalkınmasını engellemeye çalıştığına dikkat çekti. Ayrıca, NATO’nun Avrupa’daki genişlemesinin Ukrayna krizine neden olduğunu ifade eden Lavrov, Kiev yönetimine sağlanan kontrolsüz maddi destek ve silahların krizin sona ermesini engellediğini aktardı. Ancak, Ukrayna’daki sorunun temel nedenlerinin ortadan kaldırılması halinde çözüme kavuşabileceği düşüncesinin oluştuğunu belirtti.
Bu konuda, Rusya ile ABD heyetleri arasında 18 Şubat’ta Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde yapılan istişare toplantısına da değinen Lavrov, NATO’nun Irak, Libya, Afganistan ve Suriye’deki eylemlerinin uluslararası terörizmi artırdığına da dikkat çekti. Lavrov, “Dünyanın dört bir yanındaki terör grupları, Ukrayna’dan gelen Batılı silahlarla besleniyor.” ifadelerini kullandı.
“JEOPOLİTİK ÇELİŞKİLER ANCAK BM KARARLARI VE YAPICI İŞBİRLİĞİ YOLUYLA ÇÖZÜLEBİLİR”
Bakan Lavrov, çok kutuplu bir dünya düzeninde hegemonya ve bloklaşma yönündeki politikaların yer alamaması gerektiğini vurguladı. Batı’nın, yeni bir güç dengesini kabul etmesi ve diğer ülkelerle karşılıklı saygı temelinde ilişkiler kurması gerektiğini ifade eden Lavrov, bu konuları Amerikalı meslektaşlarıyla Riyad’da ele aldıklarını kaydetti. Ayrıca, uluslararası ilişkilerin her ülkenin ulusal çıkarları çerçevesinde şekillenmesi gerektiği üzerinde mutabık kaldıklarını belirtti. Jeopolitik çelişkilerin yalnızca BM kararları ve yapıcı işbirliği ile çözümlenebileceğini ekledi.