İmamoğlu’nun Diplomasında Şok İddia: YÖK Raporu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğu iddiaları nedeniyle başlatılan “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla ilgili soruşturma sürerken, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan raporun detayları kamuoyuna yansıdı. Raporda, “İlgilinin (İmamoğlu) yatay geçiş yaptığı 1990 yılında University College of Northern Cyprus’ın (UCNC) YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında bulunmadığı anlaşılmaktadır.” ifadesine yer verildi.

Ekrem İmamoğlu’nun diploması üzerine yaşanan tartışmalar giderek karmaşık bir hale geliyor. En son YÖK’ün hazırladığı raporda, İBB Başkanı İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğuna dair iddialar incelendi. Raporda, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı’nın YÖK kararlarına uygun hareket etmediği, tanınırlık ve yatay geçiş işlemlerinin usulüne uygun gerçekleştirilmediği vurgulandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu iddiaları çerçevesinde başlatılan soruşturma kapsamında YÖK tarafından hazırlanan rapor gün yüzüne çıktı. Raporda, İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı dönemde, Kıbrıs’taki University College of Northern Cyprus (UCNC) İşletme Yönetimi programında iki yıl eğitim aldığı ve genel not ortalamasının 2.50 olduğu belirtiliyor.

Raporda, “Yüksek Öğretim Kurumları arasında önlisans ve lisans düzeyinde yatay geçiş esaslarına ilişkin yönetmeliğin 5’inci maddesine uygun şartları taşıdığı ancak 1990 yılında UCNC’nın YÖK tarafından tanınan üniversitelerden biri olmadığı, dolayısıyla o dönemde yatay geçiş yapılabilecek üniversiteler arasında yer almadığı anlaşılmaktadır.” denildi.

YÖK Başkanlığı’nın 1988 ve 1992 tarihli yazılarında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin tanındığı ifade edildi. Raporda, “Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı şartı dikkate alındığında, tanınırlığı olmayan UCNC’den yapılan yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından Yükseköğretim Kurulu kararlarına uygun bir şekilde yürütülmediği görülmektedir.” ifadesi yer aldı.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’nun 27 Haziran 1990 tarihli toplantısına atıfta bulunarak, yatay geçiş kontenjanlarının belirlenmesine dair bilgiler de raporda paylaşıldı. Buna göre, İşletme (Türkçe) Bölümü için ikinci sınıfa 15, üçüncü sınıfa 10, dördüncü sınıfa 10 kontenjan, İşletme (İngilizce) Bölümü için ise toplamda 55 öğrenci kontenjanı belirlenmiştir.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün 30 Temmuz 1990 tarihli ilanında, İşletme Türkçe programı için ikinci sınıfa 15, üçüncü sınıfa 15, dördüncü sınıfa 10 yatay geçiş kontenjanının belirlendiği ve ayrıca İşletme İngilizce programı için toplamda 20 öğrenci kontenjanının olduğu bilgisi oluşturulmuştur. İlanda ayrıca başvuruların en geç 14 Eylül 1990 tarihine kadar yapılabileceği belirtilmiştir.

Son olarak, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’nun 12 Eylül 1990 tarihli kararında, yabancı üniversitelerden gerçekleştirilmesi planlanan yatay geçişler için toplam 60 kişilik mevcut kontenjanın 3 katına çıkarılarak 80’e yükseltildiği de raporun önemli bir detayı olarak yer bulmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İmamoğlu’nun Diplomasında Şok İddia: YÖK Raporu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!