Gelişmeler sürüyor: Ekrem İmamoğlu hakkında ‘sahte diploma’ suçlamasıyla başlatılan soruşturma üzerine avukatları belgelerle açıklamalar yaptı. Avukat Mehmet Pehlivan, YÖK raporunun İmamoğlu’nun yatay geçişini onayladığını belirterek, “Yatay geçiş için tüm şartlar sağlanmıştı. Bu işlem hem belgeli hem de yasal” dedi.
Son bilgiler doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla “resmi belgede sahtecilik” nedeniyle soruşturma başlatıldı. İmamoğlu, 5 Mart’a kadar ifade vereceğini duyurdu. Avukatları ise “Olan Diploma” adlı bir basın toplantısı düzenleyerek ortaya atılan iddialara karşı açıklamalarda bulundu.
Toplantıda söz alan Prof. Dr. Adem Sözüer, “İmamoğlu’nun not ortalaması belgesinde herhangi bir sorun yok. Suç teşkil edecek bir durum tespit edilmedi. İfade talep edilmesinin gerekçesi net değil” ifadesini kullandı.
“ÖZEL BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL, 51 KİŞİ BAŞVURDU”
Avukat Mehmet Pehlivan, konuya dair şu sözleri sarf etti:
Manipülatif haberler, 2019 yılında İBB’yi kazanmasıyla birlikte artmaya başladı. İmamoğlu’na özgü bir durum söz konusu değil. Yayımlanan ilana yayınladığı başvuruya sadece İmamoğlu değil, 51 kişi daha başvuruda bulundu. İmamoğlu, gerekli baraj puanını 62,5 ile geçti. Puan tartışmalarının anlamı yok.
“BELGELERİ DOĞRU VE YASAL”
Yatay geçiş için gerekli tüm kriterler sağlanmış durumda. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), İmamoğlu’nun yatay geçişine onay vermiştir. İmamoğlu, derslerini başarıyla tamamlamış. İmamoğlu’nun okul hayatına ilişkin endişe taşıyanlar için hiçbir belirsizlik yoktur; bu durum bazıları için karmaşık olsa bile İmamoğlu için asla öyle değildir.
Belgelerin yeterliliği, soruşturmanın makullüğü…
İddiaların kesinlikle asılsız olduğu; tüm bunların siyaseten manipüle edildiği bir gerçek.
Paylaşmak ister misiniz?
İMAMOĞLU’NA İFADE VERME SÜRESİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu belgelerine ve YÖK tarafından düzenlenen rapora dayanmaktadır.
Soruşturma çerçevesinde, 26 Şubat’ta ifadesi istenen İmamoğlu, kamu görevleri nedeniyle bu tarihte gelemediğini belirterek mazeret dilekçesi sunmuştur. Savcılığın, İmamoğlu’na 5 Mart’a kadar ifade verme süresi tanıdığı öğrenilmiştir.
MANSUR YAVAŞ: GELİŞMELERİ TAKİP EDECEĞİZ
Bir gazetecinin, “Ekrem İmamoğlu’na açılan sahte diploma soruşturması hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Biz de basından duyduk. Gelişmeleri hep beraber izleyelim” yanıtını vermiştir.
İMAMOĞLU’NA GEÇMİŞTE YÖNELTİLEN SORUŞTURMALAR
İmamoğlu hakkında daha önce açılan davalar aşağıdaki gibidir:
Ahmak Davası
Türk Ceza Kanunu 125/2-1,
125/3-a,4,5, 43/2-1
İstenen ceza 2 yıl 11 ay
Ordu Valisi Davası
Türk Ceza Kanunu 125/3-a
İstenen ceza 2 yıl
Büyükçekmece Davası
Türk Ceza Kanunu 235/1
İstenen ceza 7 yıl
Bilirkişi Davası
Türk Ceza Kanunu 277/1,
İstenen ceza 4 yıl hapis cezası
Başsavcı Davası
Türk Ceza Kanunu 125/1-3.a-4 maddesi
Türk Ceza Kanunu 106/1-1. cümle maddesi
Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1’inci maddesi
İstenen ceza 7 yıl 4 ay.