NOAA’nın Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC) tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş’te meydana gelen plazma patlaması sonucu oluşan jeomanyetik fırtına, geçici olarak radyo sinyallerini bozabilir. Bu durum, AA ve Türkiye’ye Dair tarafından duyuruldu.
Güneş’i inceleyen bilim insanları, Güneş’in içerdiği sırları çözmeye çalışırken son zamanlarda Güneş oldukça hareketli. NASA, güçlü Güneş patlamalarının uzayda ve Dünya’da iletişimi kesintiye uğratabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre, Güneş’te son 6 yılın en büyük patlaması meydana geldi. Bu patlama, iletişim kesintilerine sebep olabilecek kadar güçlü.
Hava tahmin uzmanı Jonathan Lash, fırtınanın radyo sinyallerini geçici bozabileceğini ve hava araçlarıyla kuleler arası iletişimin kesilebileceğini belirtti. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerinde “kuzey ışıkları” adı verilen auroraların gözlemlenebileceği bilgisini verdi.
NASA’ya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk oluşturacak kadar güçlü enerji dalgaları yaratabilir.
Güneş patlamaları, dört sınıfa ayrılır: Arka plan seviyesindeki A sınıfından başlayarak, B, C, M ve en büyük X sınıfı patlamaya kadar devam eder. Bu nedenle, tespit edilen yeni patlama, Güneş üzerindeki en güçlü patlama türüne giriyor. Bu patlama, uzaya saçılan plazma sayesinde astronotları ve uyduları tehlikeye atabilir ve Dünya’daki elektrik şebekelerinde arızalara yol açabilir.