Antalya’da yaşayan ve diş hekimi olan Zeynep Şengün, eşi Alperen Şengün ile 2007 yılında hayatını birleştirdi. İki çocuk annesi diyabet hastası Zeynep Şengün, 2023 Temmuz’da enterit (ince bağırsağın iltihaplanması) rahatsızlığı geçirdi. Sağlık durumu kötüleşen Zeynep Şengün’e, 15 Ağustos’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde akut böbrek yetmezliği teşhisi konuldu ve 6-7 aylık tedavisinden sonra hastalığı kronik böbrek yetmezliğine dönüştü. Diyaliz tedavisi ya da organ nakli önerilen Zeynep Şengün’ün imdadına eşi Alperen Şengün yetişti. Doku uyumunun olumlu çıkmasıyla Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, eşinden alınan böbreği Zeynep Şengün’e nakletti.
Zeynep Şengün, eşinin bağışladığı böbrekle hayata tutunduğu süreci anlattı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda organ nakli olan Şengün, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Geçen sene 15 Temmuz’dan sonra çok ağır enterit vakası geçirdim. İshal vakası yaşadım. O dönemde bebeğim de rahatsızlandı. Böbreklerim çok susuz kaldığı için böbrek yetmezliği başladı. Diyaliz almamam gerektiği söylendi fakat değerlerim düzelmedi. Eşim sağ olsun, böbrek naklini uygun gördü ve bana donör oldu.”
Zeynep Şengün, eşi Alperen Şengün’ün donör olması hakkındaki düşüncelerini de paylaştı. Organ nakli konusunda endişelerinin olduğunu ancak doktorların eşinin sağlığına zarar gelmeyeceğini söylediğinde karar verdiğini belirtti. Kendisi gibi böbrek yetmezliği sorunu yaşayanlara tavsiyelerde bulunan Şengün, kronik rahatsızlıklarda rutin kontrollerin önemine vurgu yaptı.
Alperen Şengün, eşinin rahatsızlığının böbrek yetmezliğine ilerlediğini fark edince organ bağışı yapmaya karar verdi. Organ bağışının sevdiğiniz insana dokunmanın önemli bir yolu olduğunu belirten Alperen Şengün, ameliyat korkusunun gereksiz olduğunu ve organ bağışı yapmaktan çekinilmemesi gerektiğini söyledi.
Zeynep Şengün’ün yaşadığı bu ilham verici hikaye, organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığı artırmak adına önemli bir örnek teşkil ediyor. Organ nakli ve bağışı konusunda duyarlılık ve bilinçlendirme, daha fazla insanın yaşamını kurtarabilir ve umut olabilir.