Avrupa’dan tarihi bir adım geldi.
Suriye’nin Beşar Esad yönetiminden kurtulmasının ardından, ülkede geçici bir yönetim kurulmuştu.
Yeni Suriye yönetimi, özgürlükçü ve halk odaklı modern bir yaklaşım benimsediği için birçok dünya liderinin desteklemesiyle önemli bir ilerleme kaydetti.
Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve İngiltere gibi bazı ülkeler, Suriye’ye yönelik yaptırımlarda kısmi kaldırmalar yapma ve bazılarını hafifletme kararı almıştı.
SURİYE’YE YÖNELİK BAZI YAPTIRIMLAR ASKIYA ALINDI
Bu gelişmelerin ardından, Suriye’ye üst düzey temaslarda bulunan Avrupa Birliği’nin atacağı adımlar merakla bekleniyordu.
Sonunda, beklenen tarihsel bildirim geldi.
ANLAŞMAYA VARILDI
Avrupa Birliği ülkeleri, enerji, ulaşım ve yeniden yapılanma gibi önemli alanları kapsayan bir dizi yaptırımı Suriye’ye yönelik askıya alma hususunda mutabakata vardı.
Bu karar, AB’nin Suriye’deki kapsayıcı siyasi geçişi destekleme, ekonomik kalkınmayı hızlandırma, yeniden yapılanmayı sağlama ve istikrar oluşturma çabalarının bir parçası olarak alındı.
ASKIYA ALINAN YAPTIRIMLAR
AB, Suriye halkı ve iş dünyasıyla enerji ve ulaşım gibi stratejik alanlarda etkileşimi artırmayı, bu sektörlere finansal ve bankacılık işlemlerini desteklemeyi ve insani yardım ile yeniden yapılanma için gerekli süreçleri kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Konsey, bu bağlamda özellikle şu adımları attı:
Enerji (petrol, gaz ve elektrik dahil) ve ulaşım sektörlerindeki yasakları kaldırmak.
Beş kurumu (Endüstri Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarımsal Kooperatif Bankası ve Suriyeli Arap hava yolları) yaptırımlardan muaf tutmak ve Suriye Merkez Bankası’na finansal kaynak sağlamaya izin vermek.
Suriye’deki bankalar ile AB üyesi ülkelerdeki finansal kurumlar arasında bankacılık ilişkileri kurma yasağında, enerji ve ulaşım işlemleri ile insani yardım ve yeniden yapılanma amaçlı işlemler için bazı istisnalar getirmek.
Mevcut insani yardım istisnasını süresiz olarak uzatmak.
Lüks malların Suriye’ye ihracına yönelik yasaklara, kişisel kullanım amacıyla bir istisna uygulanması.
Bugün alınan bu kararın ardından Konsey, başka ekonomik yaptırımların askıya alınma durumunu değerlendirecek ve ülke içindeki durumu dikkatle gözlemleyerek bu tür askıya almaların gerekliliğini gözden geçirecek.