Turizm sektöründeki zamların etkisiyle tatil yapmak pahalı hale gelen Türkiye’de yerli turistler de seyahat alışkanlıklarında değişiklikler yapıyor. Konaklama fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok turist yaz aylarındaki yüksek sezonu terk ederek fiyatların uygun olduğu düşük sezona yöneliyor ve tatil sürelerini azaltıyor. Geceleme sayıları düşse de yerli turistlerin tatil yapmaktan vazgeçmediğini belirten sektör temsilcileri, bu yıl satışlarda erken rezervasyonların önemli bir yer tuttuğunu açıkladı.
Turizm Koordinatörü Korhan Alşan, Türkiye’de tatilin artık bir lüks değil, ihtiyaç olarak görüldüğünü belirtti. Bu yıl seyahat maliyetlerinde yaşanan artışlar sebebiyle turistlerin taleplerinin değiştiğini vurgulayan Alşan, geçen yıla göre daha fazla erken rezervasyon yapıldığını söyledi. Konaklama sürelerinin kısalmasıyla birlikte düşük sezonun tercih edildiğini ve bütçelere uygun tatil seçeneklerinin tercih edildiğini belirtti.
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu da, yerli turistin tatil alışkanlıklarında değişiklik gözlendiğini ifade etti. Okulların kapalı olduğu dönemler dışında tatil yapabilen ailelerin, yüksek sezondan ziyade nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarını tercih ettiğini belirtti. Konaklama sürelerinin azaldığını ve erken rezervasyonların arttığını söyleyen Kavaloğlu, otellerde yerli turiste ayrılan payda bir azalma olmadığını kaydetti.
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, enflasyonun etkisiyle yerli turistlerin alternatif tatil seçeneklerine yöneldiğine dikkat çekti. Yüksek sezon konaklama fiyatlarındaki artışlar sebebiyle yerli turistlerin Mısır gibi daha ekonomik ülkelere yönelmeye başladığını ifade etti. Aynı otelde eylül-ekim aylarında daha uygun fiyatlı tatil yapılabildiğine dikkat çeken Onaran, sektördeki talep değişikliklerine değindi.
GETOB Başkanı Mustafa Deliveli de, Türk misafir ağırlıklı çalışan tesislerde seyahat alışkanlıklarında değişiklikler olduğunu belirtti. Selimiye ve Bozburun gibi bölgelerde talebin düşmesine rağmen, Marmaris’te sezonun kasıma kadar devam ettiğini açıkladı. Yerli turistin tercihlerinde zamanlama konusunda kaymalar yaşandığını ve konaklama sürelerinin azaldığını aktardı.
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında yerli turistlerin ortalama geceleme sayısının azaldığı ve konaklama harcamalarının arttığı görüldü. Seyahate çıkan turistlerin en çok arkadaş veya akraba evlerinde kaldığı, ikinci sırada kendi evlerini tercih ettiği ve üçüncü sırada ise otelleri tercih ettiği belirlendi.