AK Parti TBMM grubu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği bazı düzenlemelerden kaynaklanan hukuki boşlukları gidermek ve uygulama aşamasında ortaya çıkabilecek belirsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir kanun teklifi hazırladı.
TEKLİF TBMM’YE SUNULDU
Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemeleri de içeren ‘Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.
Teklifin içeriğine göre; ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikle, Diyanet İşleri Başkanlığının hizmet birimlerinin, görevlerinin ve yetkilerinin şekli yeniden düzenlenecek.
Bu düzenlemeye göre, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri, kamplar, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları ve sosyal hizmet kurumları gibi yerlerde manevi danışmanlık ve din hizmetleri sunacak.
Ayrıca, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yazılı, görsel, işitsel ve dijital medya aracılığıyla toplumu din konusunda bilgilendirecek. Göçmenler, engelliler, bağımlılar ve afetzedeler gibi yardıma muhtaç kesimlere manevi danışmanlık hizmetleri sunacak. Kurban ibadetinin kurallara uygun bir şekilde icra edilmesi için gerekli önlemleri alacak. Vekaletle kurban organizasyonu yapan kurum ve kuruluşların hizmet ve faaliyetleri denetlenecek. Genel müdürlük ayrıca ihtiyaç duyulan yerlerde okuma salonları, aile ve dini rehberlik merkezleri ve gençlik çalışmaları merkezleri açacak ve bunlarla ilgili faaliyetlerde bulunacak. Hac ve umre seyahatleri ile ilgili harcamalar da denetim kapsamına alınacak.
TENMAK, MEVCUT MUAFİYETLERİ KULLANMAYA DEVAM EDECEK
Kanun teklifi, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile ilgili düzenlemeleri de içermektedir. Bu çerçevede, TENMAK mevcut mali muafiyetlerden yararlanmaya devam edecek. Kurumun mal varlıkları, devlet malı statüsünde kabul edilecek ve bu varlıklar haciz edilemeyecek. Ayrıca, TENMAK’ın stratejik öneme sahip enerji, nükleer ve maden teknolojileri konularında ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için araştırma, inovasyon ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinde bulunacağı belirtildi. Yurt dışından sağlanması zorunlu olan malzemelerin teminine ilişkin giderler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın onayı ile bütçe dışı olarak önceden ödenecek. Kurum tarafından desteklenen projelere ilişkin harcamalar, kurum bütçesine kaydedilerek proje yürütücülerine aktarıma, diğer kamu ve özel kuruluşlardan destek alınmasına imkan tanıyacak. Projeler için yapılan harcamalar Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında denetlenecek. Ayrıca, kurumun yürüttüğü projeler sonucunda ortaya çıkan fikri ve sınai mülkiyet haklarının, kurum bünyesinde yer alacağı ifade edildi.
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA KANUNU’NDA YENİ DÜZENLEMELER YAPILIYOR
Tekliften bir diğer önemli konu ise ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na yapılacak değişiklikler. Bu değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM tarafından yönetilen kültür ve tabiat varlıklarının korunması bu kurumlar tarafından gerçekleştirilecek. Gerekli hallerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik destek ve iş birliği sağlaması öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığına bağlı saray, köşk, kasır ve müzelerden elde edilen gelirler, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın hesaplarına yatırılacak ve bu gelirler özel olarak kullanılacak. Özel gelirler, bakım ve onarım gibi masraflar için harcanmak üzere Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın bütçesine dahil edilecek. Gelirlerin bir kısmı, yıllara devredilen özel ödeneklerde kullanılabilecek. Ayrıca, tarihî binaların restorasyonu ve çevre düzenlemelerine ilişkin hizmet alımları, Kamu İhale Kanunu kurallarına tabi olmadan hayata geçirilecektir.
MAPEG, KDV VE ÖTV DIŞINDAKİ VERGİLERDEN MUAF OLACAK
Ayrıca, teklifle ‘Maden Kanunu’nda da değişiklikler yapılması planlanıyor. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ile ilgili yapılan düzenleme sonucunda, MAPEG’in tüm mal varlıkları devlet malı olarak kabul edilecek ve bu varlıklar haczedilemeyecek. MAPEG, akaryakıt ve özel tüketim vergisi hariç, her türlü vergi, resim, harç ve harçlardan muaf tutulacak. Ancak, yargı harçları, MAPEG’in haklılığı durumunda, ilgili mercii tarafından karşı taraftan tahsil edilecektir. MAPEG’in görevleri kapsamında alım yapması gereken motorlu ve motorsuz tüm araçlar, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisinden muaf tutulacaktır.