Bilim insanları, tıpta önemli bir yenilik ortaya koydu.
ABD’li araştırmacılar, dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi. Bu kablosuz cihaz, insanlarda test edilmesine daha birkaç yıl olmasına rağmen, tıpta çığır açan bir buluş olarak değerlendiriliyor.
YENİ BİR ALTERNATİF OLARAK GÖRÜLÜYOR
Dünya genelinde birçok insan, kalp ritimlerini düzene sokmak için elektriksel uyarılar sağlayan kalıcı kalp pillerine ihtiyaç duyuyor. Yeni geliştirilen bu cihazın, doğuştan kalp hastalığı olan ve ameliyat sonrası geçici kalp piline ihtiyaç duyan bebekler için büyük bir çözüm sunması bekleniyor.
Ayrıca, yetişkin hastaların kalp ameliyatları sonrası normal ritimlerine kavuşmalarına yardımcı olmak amacıyla kullanılabileceği belirtiliyor.
Mevcut geçici kalp pilleri, kalp kasına yerleştirilen elektrotlar ve hastanın göğsüne bağlı kablolarla çalışıyor. Ancak bu cihazların çıkarılması sırasında çeşitli komplikasyonlar yaşanabiliyor. Örneğin, 2012 yılında geçici kalp pili çıkarılan ABD’li astronot Neil Armstrong, iç kanama nedeniyle hayatını kaybetmişti.
KENDİLİĞİNDEN ERİYOR
Yeni tasarlanan kablosuz kalp pili, yalnızca 1 milimetre kalınlığında ve 3,5 milimetre uzunluğunda. Bu boyutu ile bir enjektör ucuna sığabilecek kadar küçük.
Cihaz, hastanın göğsüne yapıştırılan yumuşak bir yama ile eşleştiriliyor. Yama, düzensiz kalp atışlarını algıladığında, ışık sinyalleri göndererek kalp piline hangi ritmi uygulaması gerektiğini iletiyor.
Vücut sıvıları aracılığıyla kimyasal enerjiden elektrik üreten bir galvanik hücre ile çalışan bu cihaz, şu ana kadar fareler, sıçanlar, domuzlar, köpekler ve laboratuvar ortamındaki insan kalp dokularında başarılı sonuçlar elde etti.
TIPTA ÇIĞIR AÇAN BİR GELİŞME
Çalışmanın kıdemli yazarlarından Prof. John Rogers, kalp pilinin 2 ila 3 yıl içinde insanlarda test edilmeye başlayabileceğini ifade etti.
Chicago Üniversitesi’nden Bozhi Tian, bu yeni kalp pilinin tıbbi teknolojide devrim niteliğinde olduğunu belirterek, “Bu teknoloji, yalnızca kardiyoloji alanında değil, aynı zamanda sinir yenilenmesi, yara iyileşmesi ve akıllı implantlar gibi birçok alanda yeni fırsatlar yaratabilir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları dünya genelinde en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır.