Gök bilimciler ve bilim insanları, Dünya’dan yaklaşık 400 ışık yılı uzakta, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenini geride bırakan dev bir gaz devi keşfettiklerini açıkladılar.
TOI-4465 b olarak adlandırılan bu yeni dış gezegen, Jüpiter’in kütlesinin tam altı katı büyüklüğünde bir kütleye sahiptir.
SOĞUK, BÜYÜK VE NADİR BİR DEV
Gezegen, Jüpiter’den yaklaşık 1,25 kat daha geniş olup, yörüngesini 102 günde tamamlamakta ve 93-204 santigrat derece arasında değişen oldukça soğuk bir sıcaklıkta bulunmaktadır.
Bu özellikleri, onu yıldızı etrafında nadir bulunan, büyük, yoğun ve soğuk bir gezegenin örneği haline getiriyor.
NASA’nın TESS uzay aracı, gezegenin yıldızının önünden geçiş yaptığı kısa bir olayı tespit ederek ışıkta bir miktar azalma meydana getirmiştir.
Gezegeni doğrulamak amacıyla 10 farklı ülkeden 24 vatandaş bilim insanı, kişisel teleskoplarıyla ikinci bir geçiş olayını başarıyla gözlemlemiştir.
YENİ DIŞ GEZEGEN KEŞİFLERİ İÇİN BİR UMUT
TOI-4465 b’nin keşfi, uzun yörünge dönemlerine sahip dış gezegen sistemlerinin oluşum ve evrimine dair önemli veriler sağlamaktadır.
Bu buluş, küresel iş birliğinin ve vatandaş biliminin modern astronomideki kritik önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.