California Teknoloji Enstitüsü (Caltech), sağlık alanında dikkat çekici bir yenilik geliştirdi.
Bilim insanları, enfeksiyonların günler öncesinden tespit edilmesini sağlayacak bir çözüm bulmayı başardı.
iCares adı verilen bu bandaj ile enfeksiyon, önceden belirlenebiliyor.
Bu yenilik, yara iyileşmesini hızlandırmak ve hastaların sürekli izlenmesini sağlamak amacıyla tasarlandı.
Wei Gao’nın liderliğindeki ekip, 2023 yılında hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği deneylerde, bandajın gerçek zamanlı veri toplayabildiğini ve elektriksel ya da medikal müdahalelerle iyileşmeyi hızlandırabildiğini ortaya koymuştu.
TESTLER HASTALAR ÜZERİNDE YAPILDI
Bandajın gelişmiş versiyonu olan iCares, diyabet veya damar tıkanıklığı gibi sorunlar nedeniyle iyileşmesi zorlaşan yaralara sahip 20 hasta üzerinde test edildi. Bu bandaj, yaranın ürettiği sıvıyı sürekli örnekleyerek iltihap ve enfeksiyon belirtilerini tespit edebiliyor.
ÜÇ FONKSİYONEL MODÜLLE DONATILDI
iCares bandajı, fazla nemi uzaklaştıran, sıvı örneklerini analiz eden ve bu örnekleri dışarı taşıyan üç mikroakışkan bileşenden oluşuyor. Nano teknolojisi ile geliştirilmiş sensörler, yalnızca taze sıvıları analiz ederek yüksek doğruluk sağlıyor.
Gao, “Yalnızca yeni sıvı örneklerini inceleyerek doğru sonuçlara ulaşabiliyoruz. Bu yöntemle, enfeksiyon belirtilerini hastada semptomlar ortaya çıkmadan 1–3 gün önce tanımlayabiliyoruz” açıklamasında bulundu.
İYİLEŞME SÜRESİNİ TAHMİN EDİYOR
Araştırmacılar, yaranın türünü sınıflandırabilen ve iyileşme süresini tahmin edebilen bir makine öğrenimi algoritması da geliştirdi. Bu algoritmanın doğruluk oranı, deneyimli doktorlarla kıyaslanabilir seviyede.
Bandaj, esnek bir polimer yüzeyden üretiliyor ve 3D yazıcı ile ekonomik bir şekilde imal edilebiliyor. Kullan-at konsepti ile tasarlanan sensör bölümü hijyenik kullanım sağlarken, sinyalleri işleyip telefonlara ileten elektronik kart yeniden kullanılabiliyor.