Yeni Anayasa İçin Çalıştaylar Devam Ediyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, düzenlenen çalıştayda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yazıcı, AK Parti’nin Türk siyasi tarihinde her zaman öncelikli konulardan birinin yeni bir anayasa hazırlığı olduğunu ifade etti.

Yazıcı, Anayasa’nın değiştirilemez ilk dört maddesi hakkında herhangi bir endişelerinin olmadığını belirtti ve “Değiştirilemez, teklif dahi edilemez” ifadesinin geçerli olduğu kısımların korunacağını vurguladı. Bu doğrultuda yeni bir anayasa oluşturma hedeflerini sürdüreceklerini kaydetti.

Yeni anayasa hedefi için 2007 yılında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Yazıcı, devam eden süreçte bu çalışmaların düzenli bir şekilde sürdüğünü bildirdi. COVID-19 döneminde de bir taslak metin hazırlandığını belirten Yazıcı, bu sürecin geniş katılımlı tartışmalarla yürütüldüğünü aktardı. Şimdi ise 2024 yılının Ekim ayından itibaren çalıştaylar yaparak bu süreci devam ettirdiklerini söyledi.

İlk çalıştayda “Anayasa yapma yöntemi ne olmalı?” sorusunun yanıtını almak için akademisyen ve uzman görüşlerinin toplandığını belirten Yazıcı, ikinci çalıştayda sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri ile “Meslek kuruluşlarının anayasadan beklentileri nelerdir?” sorusunun ele alındığını ifade etti. Üçüncü çalıştayda ise “Temel hak ve özgürlükler, anayasada hangi çerçevede yer almalı?” konusunun tartışıldığını dile getirdi.

Çalıştaylardan elde edilen sonuçların raporlandığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu belirten Yazıcı, bugün yapılacak çalıştayda “Yeni bir anayasada yasama ve yürütme organlarının şekillenmesi nasıl olmalı? Bu iki organ arasındaki ilişkiler nasıl dengelenmeli?” gibi soruların hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi gibi alanlarda uzman akademisyenlerle ele alınacağını ifade etti.

“Bundan sonra bir veya iki çalıştay daha gerçekleştireceğiz”

Yazıcı, ileriye dönük olarak yargı alanında bir çalıştay düzenlemeyi planladıklarını duyurdu ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Siyaset deneyimi olan ve konuyla ilgili çalışmalar yapmış bireylerin de katılacağı bir çalıştay ile süreci tamamlayarak, elde edilen birikimleri kullanarak Türkiye Yüzyılı’nın anayasasının bu Meclis tarafından inşa edileceğini düşünüyorum. Çalıştaylarımızı birkaç ay içinde tamamlayacağız ve bir veya iki çalıştay daha gerçekleştirme niyetindeyiz.”

“Anayasa yapmak milletin hakkıdır”

Yazıcı, anayasa yapmanın milletin hakkı olduğunu vurgulayarak, “Ancak halkımız bu hakkını bugüne kadar tam anlamıyla kullanamamıştır. Millet bu hakkı sayesinde bir anayasa oluşturma gücüne sahiptir. Bu nedenle Mecliste anayasa yapma konusunda bir uzlaşının sağlanması şarttır. Aksi takdirde bir anayasayı hayata geçirmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Umarım bu ortaklığı ve paydaşlığı gerçekleştirebiliriz.” şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili herhangi bir tıkanma durumunun yaşanmadığını ifade eden Yazıcı, “Her sistemin uygulama aşamalarında bazı eksiklikler veya fazlalıklar gözlemlenebilir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili değerlendirmelerde de uzman akademisyenlerin bakış açılarını alacağız. Anayasa birer dogma değildir, zamanla revize edilebilir ve ihtiyaçlara göre düzenlenebilir.” değerlendirmesini yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeni Anayasa İçin Çalıştaylar Devam Ediyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!