Çarşamba günü gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu’na destek amacıyla Saraçhane’de gerçekleştirilen mitingler devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş da bu destek etkinliklerine katılarak halka sesleniyor. Yavaş, son yaptığı konuşmada dikkat çekici bir ifadeye yer vererek gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi.
YAVAŞ’TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR
Yavaş, yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Dün Doğu’da bir yerde, bana göre paçavra olan bayraklar sallanırken, o mitinge gidenlere polisler pamuk şekeri verirken, buradaki müdahaleyi doğru bulmuyorum. Emniyet güçlerinden buradaki gençlere de pamuk şekeri ikram etmelerini bekliyoruz.” Bu yorumları, geniş yankı buldu.
Bu açıklamaların ardından Van Barosu, Yavaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Baro, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İstanbul ilinde toplanma ve gösteri hakları hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kitleye yönelik olarak, Şırnak ilinde Newroz Bayramı’nın barışçıl şekilde kutlanmasını ve emniyet güçleri tarafından çocuklara pamuk şeker verilmesini adeta bir suç işlenmişçesine ifade eden Mansur Yavaş’ın bu açıklamaları hakkında, baromuz tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu vesileyle, Mansur Yavaş’ın anayasal hakların kullanılmasını değil, engellenmesini gündemine almasını; Kürt halkına yönelik saygısız ve kışkırtıcı tutumunu kınadığımızı belirtir, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Yavaş’a yönelik tepkiler de gündeme geldi. 26. Dönem Şırnak HDP Milletvekili Ferhat Encu, Yavaş’ı eleştirerek, “Paçavra senin yedi sülalendir. İnandığın, temsil ettiğin tüm değerlerdir alçak faşist. Seni ballandıra banlandıra kitlenin önüne çıkaranlar bilsinler ki bu Kürt düşmanı Mansur’un olduğu yerde Kürtler olmayacaktır. Siz M. Akşener’den ders almadınız! Şimdi alın Mansur’unuzu, İnce’nizi ve Tanju’nuzu da meydanlarda direnin” ifadelerini kullandı.
DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ise Yavaş’ın konuşma videosunu paylaşarak sadece “Paçavra!” yorumu yaptı.