Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla yargılanan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın 148 gün süren tutukluluğunun ardından yalnızca tahliyesini değil, aynı zamanda davadan tamamen beraat etmesini de beklediklerini ifade etti.
Davanın seyri ve Özdağ’ın savunması
Ümit Özdağ’ın karar duruşması, bugün Silivri’deki Marmara Cezaevi yerleşkesinde gerçekleştirildi. Duruşma öncesinde savcının değişimi, ceza talebinin üst sınırını 4,5 yıldan 7 yıl 10 aya çıkardı. Özdağ, savunmasında, “Savcı mütalaasında tek değişiklik yaptı sanırsam. İlk duruşmada istenmeyen zincirleme suçunu da ekledi. Savcılık mütalaasını Kayseri Emniyeti tarafından hazırlanan bir belgeye dayandırdı. Fakat o belgede Ümit Özdağ hakkında tek bir kelime dahi bulunmuyor. Acaba savcılık başka bir belgeden bahsediyor? Öyle bir belge yok.” sözlerine yer verdi. Özdağ’ın tutumu salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı.
Mahkeme, Özdağ’ın tutukluluğuna herhangi bir adli kontrol hükmü getirmeden tahliyesine karar verdi, ancak suçlamaların sabit görüldüğüne kanaat getirerek 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verdi.
Mansur Yavaş’tan “Adaletin geç kalmış bir tezahürü” yorumu
Kararın ardından bir açıklama yapan Mansur Yavaş, Özdağ’ın tahliyesini “adaletin geç kalmış bir tezahürü” şeklinde değerlendirdi.
Yavaş, sosyal medya platformu X üzerinden şu ifadeleri paylaştı:
“148 gün boyunca, hukuken geçerli hiçbir delile dayanmayan bir dosyada tutuklu kalan Sayın Ümit Özdağ’ın serbest bırakılması, adaletin çok gecikmiş bir tezahürüdür. Bu süreçte, hukukun sadece tahliye ile değil, beraat kararıyla tecelli etmesini bekliyorduk. Hukuk; kişiye, düşünceye ya da siyasi kimliğe göre değil, evrensel normlara göre işlemelidir. Adalet, yalnızca karar anında değil, sürecin her aşamasında hissedilmelidir. Geçmiş olsun Ümit Özdağ.”
Bu açıklama, yargı sürecindeki kararların siyasi figürler üzerindeki etkileri ve adalet beklentileri konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Kamuoyunda, bu tür davalarda yargı süreçlerinin nasıl daha şeffaf ve güvenilir hale getirileceği konusundaki sorular ilerleyen günlerde artabilir.