Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel ile gerçekleştirdiği Ankara’daki buluşmada, CHP’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek amacıyla yapılacağını açıkladığı ön seçime katılmayacağını duyurdu. Yavaş, bu kararını bildirdiği üçlü zirvede bir köşe yazısını da İmamoğlu ve Özel’e okudu. Yavaş’ın bu kararı almasının arkasında, işte bu yazının bulunduğu iddiaları öne sürülmekte. Böylece Yavaş’ın adaylıkla ilgili önerdiği formül de gündeme gelmiş oldu.
CHP’nin dün akşamki önemli zirvesinde herhangi bir görüş birliği sağlanamadı. Mansur Yavaş, toplantıdan önce ön seçime katılmayı düşünmediğini bir kez daha açıklarken, parti içinde ön seçim yapılmasına karşı olmadığını da belirtti. Ancak kendisinin önerdiği formül, toplantıda okuduğu yazar Ali Taş’ın “Centilmenlik Anlaşması ve Kaygı Eşiği” başlıklı köşe yazısında gizli olabilir.
Geçtiğimiz günlerde İmamoğlu ile Yavaş’ın birlikte verdikleri poz ise gündemde geniş yankı bulmuştu.
ÖZEL PAYLAŞTI, İMAMOĞLU İLE YAVAŞ ALINTILADI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü. Özel’in görüşme sonrası yaptığı paylaşım, hem Yavaş hem de İmamoğlu’nun sosyal medya hesaplarından da duyuruldu. Paylaşımda, üç ismin gülümseyen yüzlerinin yer aldığı bir fotoğrafın yanı sıra “Birlikteyiz, hep birlikte olacağız, hep beraber kazanacağız, Türkiye kazanacak…” mesajı da dikkat çekti.
YAVAŞ’TAN İMAMOĞLU İLE ÖZEL’E: ÖN SEÇİMDE YOKUM
Bugün elde edilen bilgilere göre, Mansur Yavaş, Özel ve İmamoğlu ile yaptığı toplantıda ön seçime katılmayacağını iletti. Yavaş, aday belirleme sürecinin henüz erken olduğunu vurgulayarak, gündemin ön seçim tartışmalarıyla meşgul edilmemesi gerektiği mesajını verdi.
OKUDUĞU SATIRLAR MERAK UYANDIRDI
Yavaş, bu kararını duyururken, yazar Ali Taş’ın 9 Şubat tarihinde kaleme aldığı “Centilmenlik Anlaşması ve Kaygı Eşiği” başlıklı yazısını okudu. Bu yazıda, eski Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve 27. Dönem İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın önerdiği formül ele alınıyor.
İŞTE YAVAŞ’IN OLASI ADAYLIK FORMÜLÜ: ÜÇ ADAYLI SEÇİM
Önerilen formül gereği başkanlar arasında bir “centilmenlik anlaşması” yapılması yönünde bir uzlaşma sağlanabilir. Subaşı, bu önerisini “Ön seçim yapılacaksa dışarıda kalan diğer aday, dilerse partisine bağlılığını ifade ederek 100 bin imzayla cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız katılabilir. Seçim ikinci tura kalacaktır ve üç adaylı bir seçim olacaktır. CHP’li iki başkan her bölgeden oy alacak, muhalif oylar en yüksek seviyeye çıkacaktır. Anlaşma gereği, ilk turda daha az oy alan aday, diğer adaya tam desteği peşinen kabul ederek isterse cumhurbaşkanlığı yardımcılığını da kabul edebilir.” ifadeleriyle duyurdu.
Mansur Yavaş, “seçim benimle kazanılır, çünkü MHP ve AKP dahil tüm sağ kesimden oy alırım” düşüncesindeyken, Ekrem İmamoğlu ise “benimle kazanılır, doğu, güneydoğu ve Karadeniz bölgesinden en yüksek oyu ben alırım” görüşünü savunuyor. İmamoğlu’nun popülaritesi ve siyasi yetenekleri de dikkat çekiyor.
MANSUR YAVAŞ AÇIK AÇIK SÖYLEMİŞTİ
CHP’nin gelecekteki cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesi hakkında sorulan bir soruya Mansur Yavaş, “Aday belirlemenin çok erken olduğu düşüncesindeyim” yanıtını verdi. Yavaş, bu sürecin seçim tarihinin belirsizliğinden dolayı ilerlemesini sağlıklı bulmuyor.
Yavaş, “O zamana kadar Türkiye’de şartlar değişebilir. Ekonomik sıkıntılarla başa çıkarken adayların birbirinin enerjisini yormaması gerektiğine inanıyorum. Toplumun, yaşanan derin yoksullukla meşgul olmaması gerekiyor” diyerek, muhalefet partilerine ortak hareket etme çağrısında bulundu.
Bu noktada İmamoğlu’na yöneltilen benzer bir soru ise Yavaş’ın duruşunun farklı olmasına rağmen, “Bunlar parti içi meselesidir. Biz doğru kararı buluruz. Birlikte hareket etme sürecini başlatacağız” şeklinde yanıt aldı.
Özgür Özel ise bu tartışmalara noktayı koyarak, “Erken seçim isteyen bir partinin, her yönüyle seçime hazır olması gerekiyor. Erken bir aday belirlemesi yapalım ve erkenden yola çıkalım!” dedi.