İzmir’de yaşayan Sabiha Demirden, 4 yıl önce yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle büyük zorluklar yaşadı.
Mide bulantısı, yanma ve kusma şikayetleriyle sıkça hastanelere giden Demirden, iki kez hatalı teşhisle ameliyata alındı.
DIŞKI KUSMAYA BAŞLADI
İlk olarak mide tümörü teşhisiyle ameliyat edilen Demirden, şikayetleri devam edince bu kez rahim ameliyatı geçirerek tedavi olmaya çalıştı. Ancak sağlığına kavuşamayan Demirden, akciğer enfeksiyonu nedeniyle de hastanede tedavi edildi.
‘İyileştin’ denilerek taburcu edilmesine rağmen durumu hızla kötüleşen Sabiha Demirden, bu dönemde dışkı içerikli kusmaya başladı ve kilosu 70’ten 41’e düştü.
SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Son olarak, Alanya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Çakır’a başvuran Sabiha Demirden, sorunlarının kalın bağırsak darlığından kaynaklandığını öğrendi.
Prof. Dr. Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyatın ardından Demirden sağlığına kavuştu.
“AŞIRI DERECEDE DIŞKI İÇERİKLİ KUSMALARI VARDI”
Prof. Dr. Tuğrul Çakır, Sabiha Demirden’in kendisine başvurduğunda durumunun son derece kötü olduğunu belirterek, “Hasta aşırı derecede dışkı içerikli kusmalara sahipti. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı nedeniyle yanımızdan uzaklaşması gerekiyordu” dedi.
Karnının ileri derecede şiş ve sert olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çakır, tahlil ve tetkiklerin ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasında ciddi bir daralma olduğunu gösterdiğini söyledi.
“E-NABZINI İNCELEMEKTEN YORULMUŞTUM”
Bağırsaktaki daralmanın bazen kitle ya da iltihapla ilgili olabileceğini aktaran Prof. Dr. Çakır, hasta ile ilgili yapılan geçmiş tetkikleri e-nabız üzerinden incelediğini belirtti.
“Hastanın çok sıkıntılı bir dönem geçirdiği açıktı. İzmir ve Antalya’da birçok hastaneye başvurmuştu. Geçmişini e-nabızdan incelerken, eski ameliyat kayıtlarını detaylı bir şekilde gözden geçirdik. Ameliyat esnasında, karna girdiğimizde başka bir sorunun olup olmadığını da kontrol ettik. Alınan raporlarda midenin çıkış kısmında bir kitle olduğu bilgisini gördük fakat bu durumu kitle varlığı olarak düşünmedik.”
“ÖNCEKİ AMELİYAT BÖLGESİNDE TÜMÖR GÖRMEDİK”
Ameliyat sırasında sorunlu alana müdahale ettikten sonra gastrik baypas yapılan yeri kontrol eden Prof. Dr. Çakır, bu bölgede kitleye rastlamadıklarını ifade etti.
“Hastanın geçirdiği ülsere bağlı olarak bu bölgede bir sertlik oluşmuş olabilir. Ameliyat sırasında kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleşim noktası tamamen tıkanmıştı. Kalın bağırsakta daralmış kısım çıkarılarak, sağ kalan bölüm ile ince bağırsak birleştirildi” dedi.
AMELİYATTAN 3 AY SONRA 54 KİLOYA ÇIKTI
Hastanın tüm klinik şikayetlerinin yaklaşık 72 saat içinde gerilediğini ve beslenmesine normalleştiğini vurgulayan Prof. Dr. Çakır, dışkılama fonksiyonlarının da düzeldiğini aktardı.
Ameliyata girdiğinde 41 kilo olan hastanın, 3 ay sonra 54 kiloya ulaştığını belirten Prof. Dr. Çakır, “Önceleri çok zayıf bir hastayken şimdi diyet tedavisi gerektiriyor. Çünkü yemek yeme isteği o kadar arttı ki, kendisine yemek vermek istemiyor” diye konuştu.
Hastanın sağlığına kavuşmuş olmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Prof. Dr. Çakır, yaptığı işin ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
“ŞİKAYETLERİM HİÇ GEÇMEDİ”
Sabiha Demirden, şikayetlerinin 2021 yılında başladığını ifade ederek, “Gastrik baypas ameliyatından sonra kusma ve bulantılarım tam olarak geçmedi, yalnızca azalmıştı. Kadın doğum bölümüne yönlendirildiğimde, orada da ‘ameliyat’ dediler ve rahmin alındı ama benim bulantılarım devam etti” dedi.
Demirden, ardından akciğer enfeksiyonu teşhisiyle hastaneye yatırıldığını, taburcu olduğunda ise şikayetlerinin sürdüğünü anlattı. Yaşadığı zorlukların ardından Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği bağırsak ameliyatı ile şikayetlerinin son bulduğunu dile getirdi.
Sabiha Demirden, “Ameliyat öncesi 70 kiloydum, ama şimdi 54,5 kiloyum ve buna çok şükrediyorum” dedi.
“İNSAN GİBİ YEMEK YEMEYİ ÇOK ÖZLEMİŞİM”
“İnsan gibi yemek yemeyi çok özlemişim” diyen Demirden, hastalığı döneminde iki kaşık çorba içse bile hemen kustuğunu vurguladı.
Ailesiyle aynı masada yemek yiyemediğini, bunun hastalığının bir sonucu olduğunu anlatan Demirden, “İki lokma alıp kalkmak zorunda kalıyordum. Şimdi ne konursa yemekten mutluyum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı.
Yaşadığı zor süreçte dünyadan gitme korkusu taşıdığını söyleyen Demirden, ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu ve hayatının normale döndüğünü belirtti.
“ANNEM BİR GÜN BENDEN GİDECEK DİYORDUM”
Yağmur Demirden (23), annesinin hastalığı süresince yaşadığı korkuları aktararak, “O dönemde sürekli ‘Annem ölecek mi?’ diye düşünüyordum” dedi.
Demirden, annesinin yanında olduğu süre boyunca üniversite sınavlarını ertelediğini belirtti. Prof. Dr. Çakır’a annesini sağlığına kavuşturduğu için şükranlarını sunan Demirden, “Onun sayesinde anneme kavuştum. Çok teşekkür ederim” dedi.