Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzayda yiyecek yetiştirme konusunda çarpıcı bir projeyi hayata geçirerek uzay araştırmalarında önemli bir dönüm noktasına imza attı.
Yakın zaman önce yörüngeye fırlatılan bu deney, uzayın zorlu şartları olan düşük yer çekimi ve yüksek radyasyon altında laboratuvar ortamında üretilen gıdanın yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini araştıracak.
Bu çalışmanın ESA’nın astronotları beslemenin daha sürdürülebilir ve ekonomik yollarını bulma çabalarının bir parçası olduğu ifade ediliyor.
Mevcut koşullarda bir astronotun günlük yiyecek maliyetinin oldukça yüksek seviyelere ulaşabildiği bilinen bir gerçek.
GELECEKTE UZAYDA YİYECEK ÜRETİM TESİSİ KURULABİLİR
Deneyin arkasındaki ekip, bu araştırmayı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) iki yıl içinde küçük ölçekli bir uzayda yiyecek üretim tesisi kurulmasına yönelik önemli bir başlangıç olarak görüyor.
Frontier Space CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, laboratuvarda üretilen gıdaların, insanlığın çok gezegenli bir tür haline gelme hedefi açısından kritik olduğuna dikkat çekiyor.
Shamsul, ileride yörüngede ve hatta Ay’da uzayda yiyecek üretimi için fabrikaların kurulabileceğine dair vizyonunu aktararak, bu teknolojinin uzun süreli uzay görevleri ve kolonileşme hedefleri için hayati bir rol oynayabileceğini düşünüyor.
LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN GIDA NEDİR
Laboratuvar ortamında yetiştirilen gıdalar, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin bileşenlerinin hücre kültürü gibi tekniklerle kontrollü biçimde üretilmesiyle elde ediliyor.
Bu teknoloji sayesinde üretilen tavuk etleri şu anda ABD ve Singapur’da satışa sunulurken, laboratuvar ortamında üretilen bifteklerin ise İngiltere ve İsrail’de onay süreci devam ediyor.
Dünya’daki geleneksel tarıma kıyasla çevresel faydaları bulunan bu teknoloji, uzaydaki en büyük avantajıyla maliyet tasarrufu ve sürdürülebilirlik potansiyeli sunuyor. Uzayda yiyecek yetiştirmek, Dünya’dan sürekli malzeme ikmaline olan ihtiyacı azaltma kapasitesine sahip.