Güneş sisteminin soğuk ve uzak köşelerinde, Plüton’un sınırlarını aşan yeni bir keşfe imza atan gök bilimciler, potansiyel bir cüce gezegen buldular.
Bu cisim “2017 OF 201” olarak adlandırılıyor ve çapının yaklaşık 700 kilometre civarında olduğu düşünülüyor, böylece cüce gezegen kategorisine girebilecek bir boyutta olduğu ifade ediliyor.
Onu özel kılan bir diğer unsur ise, Güneş sisteminin karanlık derinliklerinde dev bir “dokuzuncu gezegen” bulunmadığını gösteren yörüngesidir.
YÖRÜNGE VE KEŞİF DETAYLARI
Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’nden astrofizikçi Sihao Cheng, bu nesnenin yörüngesinin Güneş’ten en uzak noktasının (aphelion) Dünya’nın yörüngesinin 1.600 katından fazla olduğunu belirtti.
Ayrıca, en yakın noktasının (perihelion) Dünya’nın yörüngesinin 44,5 katı olduğunu ve bu durumun Plüton’un yörüngesine benzediğini açıkladı.
Cheng ve çalışma arkadaşları, Neptün’ün yörüngesinin yaklaşık 30 astronomik birim uzağında dönen kaya ve buz parçaları olarak tanımlanan trans-Neptün nesnelerini (TNO’lar) bulmak ve incelemek amacıyla araştırmalar yapıyorlardı.
Ekip, arşiv verilerinde “2017 OF 201” nesnesine ulaşarak, 2011 ile 2018 yılları arasında toplamda 19 kez gözlemleme gerçekleştirmeyi başardı.