59 yaşındaki Paul Fletcher, bu yılın başlarında araba kullanırken birkaç ‘tuhaf’ unutkanlık yaşadığını fark etti. Bu durum, başlangıçta basit bir unutkanlık olarak değerlendirildi.
Ancak Fletcher, bu unutkanlıkların aslında, kendisine sadece 14 ay yaşam süresi tanıyan ölümcül bir beyin kanserinin ilk belirtisi olduğunu sonrasında öğrendi.
BEYİNDE 2 TÜMÖR OLDUĞUNU ÖĞRENDİ
Yaşadığı garip unutkanlıklar bir gün içinde meydana geldi. 24 saat içinde, Gloucestershire’daki evinin mutfağında korkunç bir nöbet geçirerek yere yığıldı.
Hastaneye kaldırılan Fletcher’ın beyninde iki tümör olduğu belirlendi. Doktorlar, Fletcher’a beyin kanserinin en ölümcül ve hızlı yayılan türlerinden biri olan ‘glioblastoma’ teşhisi koydu.
‘Glioblastoma’, genellikle kısa yaşam beklentisi ile bilinen bir hastalık olup, Fletcher’a yalnızca 14 ay yaşama umudu verdi.
“HİÇBİR SEMPTOMU YOKTU”
Eşi Jo, kocasının 6 Şubat’ta yaşadığı hafıza kaybının ardından, durumu ‘garip ama önemsiz’ olarak değerlendirdiklerini hatırladı. Jo, “Yolun aşağısında bir işe gitti ve dönüşü kaçırdı. Geri dönerken başka bir dönüşü daha kaçırınca ‘bu biraz garip’ diye düşündü.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, o gün Fletcher’ın çantasının kaybolduğunu düşündüğü ancak aslında ofisinde bulduğu da dikkat çekici bir durumdu. Jo, o güne kadar baş ağrısı ve baş dönmesi gibi beyin tümörünün tipik belirtilerini yaşamadıklarını ifade etti.
Fletcher, ertesi gün aniden dalgın bir görünüm sergilemeye başladı ve mutfakta yere yığıldı. Ailesi, bir şeylerin yanlış gittiğini fark etti.
21 yaşındaki oğlu Jack, annesiyle birlikte hemen yardım çağırdı. Jack, o anlarla ilgili “Ağzından kan geliyordu, çok korkutucuydu,” diye ifade etti.
Fletcher, sağlık görevlileri tarafından hastaneye kaldırılmadan önce üç nöbet daha geçirdi. İlk aşamada beyin enfeksiyonu şüphesiyle tedavi altına alınan Fletcher’a, yapılan taramalar sonucunda kanser teşhisi kondu.
2 TÜMÖRDEN BİRİ ALINDI
Fletcher’a gerçekleştirilen ameliyatla tümörlerden biri başarıyla çıkarıldı. Şu aşamada, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri ile diğer tümörün tedavi edilmesi planlanıyor. Ancak, hastalığın tekrarlama riski de mevcut.
Beyin Tümörü Vakfı’na göre, ‘glioblastoma’ hastalarının çoğu yalnızca 12 ila 18 ay arasında hayatta kalabiliyor.
20 HASTADAN BİRİ BEŞ YIL YAŞAYABİLİYOR
Teşhis almanın ardından sadece 20 hastadan biri beş yıl süreyle hayatta kalabiliyor. Jo Fletcher, kocasının sağlığını iyileştirmek için farklı adımlar attıklarını belirterek, “Keto diyeti yapıyoruz, her gün yürüyüşe çıkıyoruz, şeker kullanmıyoruz,” dedi.
Çift, aynı zamanda beyin kanseri tedavisi için yapılan araştırmaların finansmanına katkıda bulunmak amacıyla Beyin Tümörü Vakfı’na bağış toplama çabası içerisindeler. Bu hastalığın, her yıl İngiltere’de yaklaşık 3.000, Amerika’da ise 12.000 kişiyi etkilediği bildirilmektedir.