Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmada henüz ateşkes için belirgin bir ilerleme kaydedilemezken, karşılıklı saldırılarda artış gözlemleniyor.
Bu saldırılar arasında en dikkat çekeni, ‘Örümcek ağı operasyonu’ adıyla bilinen ve Rus hava üsleri ile bombardıman uçaklarına yönelik düzenlenen operasyon oldu.
OPERASYONUN DETAYLARI AÇIKLANDI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, 1 Haziran Pazar günü İstanbul’da gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna zirvesinden bir gün önce bu operasyon hakkında bilgiler paylaştı.
Öne çıkan hasar miktarı, milyarlarca dolar olarak değerlendirilen saldırı, daha önce ülkeye sokulmuş insansız hava araçları (İHA) ile gerçekleştirildi.
KAMYONLAR GİZLİCE RUSYA’YA SOKULDU
İlgili bilgilere göre, FPV tipi İHA’lar, kargo kamyonlarının çatısına yerleştirilen özel ahşap bölmelerle gizlice Rusya’ya sokulmuş ve bu kamyonlar, Rus hava üslerinin yakınlarına konuşlandırılmıştı.
Kamyonların çatılarının uzaktan açılması ile havalanan İHA’lar, Rus uçaklarını hedef alarak saldırıda bulundu.
“HİÇBİR ŞEY BİLMİYORLARDI”
ABC News haber portalının aktardığı bilgilere göre, Zelensky, söz konusu kamyonların sürücüleriyle ilgili “Hiçbir şey bilmiyorlardı… Sadece işlerini yaptılar.” ifadesini kullandı.
Ayrıca Zelensky, şoförlerin, mobil evler ve diğer konteynerlerle birlikte taşınan İHA’ların Rus havaalanlarına yönelik saldırıyla milyarlarca dolarlık askeri teçhizata zarar verme amacında olduğunu bilmediğini vurguladı.
Zelensky, ülkesinin istihbarat birimlerinin operasyon için “sadece kendi ürettikleri silahları” kullandığını, müttefiklerinden gelen ekipmanların devreye alınmadığını da ekledi.
“SADECE BİZİM ÜRETTİKLERİMİZİN KULLANILMASINI İSTEDİM”
Zelensky, “Sadece bizim ürettiklerimizin kullanılmasını ve bu ayrımın çok açık olmasını istedim.” dedi.
Zelensky’nin programda sunuculardan Martha Raddatz’a verdiği röportajın tamamı, 8 Haziran Pazar günü ABC News’te yayımlanacak.