Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, iki ayrı suçlamadan ötürü 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılamaya tabi tutulmaya başlandı.
Duruşma, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. Tutuksuz sanıklar Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras ile avukatları duruşmada yer aldı. İlk olarak sanık Mehmet Ömer Arif Aras savunma yaparken, sonrasında Orhan Turan da söz aldı. Aras, aylık gelirinin 900 bin lira olduğunu belirtirken, Turan ise 1 milyon lira kazandığını ifade etti.
“KONUŞMALARIM TÜSİAD’IN TESPİT VE TAVSİYELERDEN OLUŞMAKTADIR”
Savunma sürecinde sanık Turan, “Makine Mühendisliği mezunu olarak, eğitim hayatım boyunca devlet okullarında eğitim alarak, iş ve günlük yaşamda yararlı olmaya çalıştım. Son üç yıl içinde ihracat lideri konumunda, ülkenin en yüksek sermayeli şirketini oluşturmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdim. Hükümetle ve diğer kamu kurumlarıyla önemli toplantılarda bulunarak görüşlerimizi paylaşıyoruz. Görevim gereği yaptığım konuşmalar nedeniyle suçlanıyorum. Ancak hiç bir şekilde gerçeğe aykırı bilgi vermedim. Kamuoyuna açık olan ve toplumun bildiği konuları, etkileriyle sıraladım. Konuşmamda sadece hukukun üstünlüğünün sağlanması ve ülkenin ekonomisinin gelişmesine dair tavsiyeler verdim. Yapmış olduğum konuşmalar suç teşkil etmemektedir; bu konuşmalar TÜSİAD’ın tespit ve tavsiyelerinden ibaret” dedi.
“ÖNERİLERİMİ VE TECRÜBELERİMİ PAYLAŞTIM”
Turan, savunmasına devam ederek, “Halk yanında önemli mevkilerde bulunan kişilerle ilgili bu tür soruşturma süreçlerinin, ekonomi anlamında yaşatılan zararları vurguladım. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde ekonomik refahı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşunun kuruluşunda bu ifadeleri kullanmak son derece doğaldır. Benim konuşmamda teknik hukuk söylemine dair bir ifade yoktur. Bir iş adamı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak, derneğin tüzüğünde yer alan düşünceler doğrultusunda öneri ve tecrübelerimi paylaştım. Konuşmamın amacı hukukun üstünlüğünün sağlanması ve ülke ekonomisinin ilerlemesidir. Bana yönelik suçlamaları kabul etmiyorum. Yurt dışı çıkış yasağı benim ve şirketimin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yasağın kaldırılmasını talep ediyorum” diye konuştu.
DURUŞMA 23 EYLÜL’E ERTELENDİ
Savunma sürecinde sanık avukatları, müvekkillerinin yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını ve beraat talebinde bulundu. Duruşmaya, Cumhuriyet Savcısının mütalaasını sunabilmesi için 10 dakikalık bir ara verildi. Mahkeme, iki sanığın da yurt dışı çıkış yasaklarının kaldırılmasına karar verdi.
NE OLMUŞTU?
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras’a yönelik yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı. İddianamede “şüphelilerin içeriğini bilmedikleri siyasi, hukuki, adli ve idari olaylarla ilgili yorumda bulunarak, hukuki güvenliğin eksik olduğuna dair telkin ve yanıltıcı bilgiler yaydıkları” ifade edildi.
“Şüphelilerin, ekonomi alanındaki konumlarının ve kariyerlerinin sağladığı avantajlarla bu eylemleri gerçekleştirdikleri” şeklindeki belirtiler de iddianamede yer aldı. Aras ve Turan’ın zincirleme şekilde ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suçundan 1 yıl 10 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Ayrıca, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçundan ayrı bir dosya açıldığı belirtildi; bu dosyada ise, şüpheliler için 50 günden az olmamak üzere adli para cezası talep edildi. İki iddianamenin irtibatlı olduğu gerekçesiyle birleştirildiği aktarıldı.