Türkiye’nin Uzay Hedefleri: Ay’a İlk Adım!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinasyonuyla Kocaeli Üniversitesi’nin (KOÜ) ev sahipliğinde, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen MARMARAKAF etkinliği, bugün kapılarını açtı. İzmit’teki Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

AY ARAŞTIRMA PROGRAMI ÜZERİNE

Gezeravcı, söyleşisinde Türkiye’nin uzay hedeflerine vurgu yaptı. Ay Araştırma Programı çerçevesinde, 2026-2028 yılları arasında Ay’a ulaşmayı planladıklarını belirten Gezeravcı, iki aşamalı bir hedef koyduklarını ifade etti. İlk aşamada, Ay yüzeyine bir roket gönderme hedefi bulunuyor. Bu roket, Dünya’dan fırlatıldıktan sonra atmosferi geçerek belirlenen noktaya sert bir iniş gerçekleştirecek. Bu sert iniş, roketin çarpması ile gerçekleşecek. İlk aşamadan edinilecek tecrübenin ardından ikinci aşamada, üretilmekte olan bir bilimsel obje ile Ay yüzeyine hibrit yakıtlı itki motoru sayesinde yumuşak bir iniş yapılması hedefleniyor. Böylece burada bilimsel araştırmaların başlatılması amaçlanıyor. Sadece Ay etrafında bir tur atıp geri dönmeyi planlamadıklarının altını çizen Gezeravcı, Ay yüzeyine yumuşak iniş yapabilme hedefine odaklandıklarını sözlerine ekledi. Şu ana dek yalnızca 5 ülkenin Ay yüzeyine obje veya insan indirmeyi başardığını hatırlatan Gezeravcı, Türkiye’nin bu alanda 6. ülke olma amacına doğru ilerlediğini belirtti.

UZAY LİMANI PROJESİNE YÖNELİK HEDEFLER

Gezeravcı ayrıca, uzaya erişim ve Uzay Limanı Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uzaya erişimin, bu hedef grubunun en kritik noktalarından biri olduğunu söyleyen Gezeravcı, Türkiye’nin 2018 yılında insanlı uzay misyonları anlamında tarihi bir adım attığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu alanda aktif olma hedefi benimsediğini ifade etti. Bugün uzaya insan göndermek veya bilimsel bir obje fırlatmak istendiğinde 2 ila 2.5 yıl kadar bir bekleme süresiyle karşılaşıldığını belirten Gezeravcı, Türkiye’nin karada, denizde ve havada bağımsızlık anlayışını benimsemiş bir millet olduğunu hatırlattı. Şimdi uzay alanında da bağımsızlık hedefi doğrultusunda ilerlediklerini vurgulayan Gezeravcı, son 15 yılda savunma sanayisinde büyük ilerlemeler kaydettiklerini ve uzaya bağımsız erişim sağlamak adına önemli adımlar attıklarını ifade etti. Bu bağlamda, Ekvator hattı çevresinde Türkiye kontrolünde bir uzay limanı projesi üzerinde çalışıldığını belirten Gezeravcı, projenin önemli aşamalara ulaştığını fakat bazı hassasiyetler nedeniyle detayların devlet büyükleri ve halk ile en kısa sürede paylaşılacağını dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Uzay Hedefleri: Ay’a İlk Adım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!