The Jerusalem Post’un haberine göre, bir İsrailli güvenlik yetkilisi, Türkiye’nin Suriye’deki varlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“SURİYE’DE TÜRK HAVA ÜSSÜ, POTANSİYEL TEHDİTTİR”
Güvenlik yetkilisi, “Suriye’de bir Türk hava üssü kurulması durumunda, bu durum İsrail’in operasyon özgürlüğünü kısıtlayabilir.” diyerek, bunun İsrail açısından önemli bir tehdit teşkil ettiğini ifade etti.
İsrail’in Suriye topraklarında sürdürdüğü işgalin, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın bu durumu sonlandırmak amacıyla atacağı adımlardan kaynaklanan endişelere yol açtığını belirten yetkili, “Hava saldırılarının engellenmemesi için T4 üssünü bombaladık.” dedi.
“ŞARA BİZİM DÜŞMANIMIZ”
Yetkili, Suriye lideri Şara’ya güven duymadıklarını vurgulayarak, “Kısa ve uzun vadeli hedefleri var. Uzun vadeli hedefleri ise değişmiyor; o bizim düşmanımız.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, Şara’nın Suriye’ye karşı uygulanan yaptırımları kaldırma çabasında olduğunu ve bu konuda Türkiye’nin de destek sağladığını dile getirdi.
Haberde, İsrail’in, “Türkiye’nin Suriye’de askeri üsler kurma olasılığı” nedeniyle güvenlik toplantıları düzenlediği bilgisi de yer aldı.
İSRAİLLİ MİLLETVEKİLİ TÜRKİYE’Yİ “DÜŞMAN DEVLET” OLARAK NİTELEDİ
Diğer yandan, İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Üyesi ve Dini Siyonizm Partisi Milletvekili Ohad Tal, yaptığı bir paylaşımda Türkiye’yi açıkça hedef aldı.
Tal, “Türkiye, düşman bir devlettir. Türk Büyükelçiliği derhal kapatılmalıdır.” diyerek ülkesinin Türkiye’ye karşı taviz verilmemesi gerektiğini savundu.
İsrail’in, “Türkiye’nin Suriye’ye yerleşimini önlemesi, Yunanistan ve GKRY ile olan ittifakını güçlendirmesi ve ABD’nin Türkiye’ye karşı desteğini alması” gerektiğini ileri sürdü.
İSRAİL’İN SURİYE TOPRAKLARINDAKİ İŞGALİNİ DERİNLEŞTİRMESİ
İsrail ordusu, 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde, bitişik tampon bölgeyi 8 Aralık’ta işgal ederek, burada da ilerleme kaydetmiştir.
İsrail birlikleri, tampon bölgenin ötesine geçerek, başkent Şam’ın 20 kilometre yakınına kadar ulaşmış durumdadır.
1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması ile Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgenin sınırları belirlenmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’nin güneyindeki işgalin kalıcı olacağına dair mesaj verirken, bu bölgenin silahsızlandırılmasını talep etmiştir.