Türkiye’de Deprem Panik Yarattı! Uzmandan Uyarı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dakika deprem gelişmeleri Türkiye’de endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Osman Bektaş, dün Konya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye’nin genelindeki deprem tehlikesine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ekol TV’nin aktardığına göre, Türkiye son günlerdeki sarsıntılarla birlikte deprem gerçeğiyle tekrar yüzleşmek zorunda kaldı. İstanbul, Ordu, Kütahya, Muğla ve Konya gibi illerde son bir ay içerisinde depremler yaşandı.

“DEPREMLER DAHA ÇOK OLACAK”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Türkiye’nin hemen hemen her bölgesi deprem kuşağında yer alıyor. Farklı bölgelerde ardışık depremler meydana geliyor. Bu durum rastlantı değil; birbirinden bağımsız da değil. İzmir, Manisa, Kütahya, Muğla, Isparta ve Afyonkarahisar’da deprem riski artmış durumda. Bu depremler önümüzdeki süreçte daha da artabilir” şeklinde konuştu.

TUZ GÖLÜ FAYI RİSKLİ Mİ?

Bektaş, “Tuz Gölü Fayı’nda son 50 yıl içinde büyük çapta bir deprem yaşanmadı; yalnızca 4-5 büyüklüğünde sarsıntılar oldu. Ancak, bu fayın 6 ila 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana getirme potansiyeli bulunuyor” dedi.

“DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Bektaş, “Sadece Kuzey Anadolu ya da Doğu Anadolu fayları değil; aynı zamanda Konya ve Ankara çevresinde de deprem riski söz konusu. Yağmurdan korunmak için şemsiye kullanıyorsak, depreme karşı da önlem almalıyız. Depremler doğal bir olayı ifade ediyor; engellenememesi mümkün ancak zararları en aza indirmek tamamen bizim elimizde” ifadelerini kullandı.

MARMARA DEPREMİ İÇİN TAHMİNİ PAYLAŞTI

Diğer yandan, Osman Bektaş Marmara’da beklenen büyük depreme ilişkin dikkat çekici bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabında Marmara fayının batıdan doğuya doğru hareket ettiğini belirten Bektaş, “Gelecekteki Marmara depremi büyük deprem enerjisi biriktiremeyen zayıf Merkezi Marmara Fayında oluşması olasıdır” şeklinde bilgi paylaştı.

MARMARA BATIDAN DOĞUYA KIRILMIŞTIR

Marmara’nın batısında ve doğusunda M7’den büyük depremler üreten güçlü Ganos ve İzmit Fayları, Zayıf Merkezi Marmara Fayı arasında yer alıyor. Bu zayıf fay M7’den küçük depremler üretmektedir.
Güçlü faylar, batıdan doğuya doğru, 1912 ve 1999 yıllarında M7’den büyük depremler üreterek kırıldılar.

Zayıf Merkezi Marmara Fayı, 1963 Adalar M6.4 ve 2025 Silivri M6.2 depremleriyle kırılmıştır. Gelecekteki Marmara depremi, olasılıkla büyük deprem enerjisi biriktiremeyen zayıf (sürünen-kayan-creep) Merkezi Marmara Fayında gelişecektir. Bu durum, tıpkı San Andreas Fayı’nda olduğu gibi gözlemlenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Deprem Panik Yarattı! Uzmandan Uyarı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!