Türkiye, Rusya-Ukrayna Müzakerelerinde Aktör Oluyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Fidan, Ukrayna ziyareti öncesinde trende basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak Rusya-Ukrayna müzakerelerindeki son durumu değerlendirdi. Fidan, tarafların karşılıklı diyalog kurmaya istekli olmalarının önemli bir diplomatik başarı olduğunu vurguladı. “Biliyorsunuz ki, bin esir takası bu konuda atılmış ciddi bir adımdı. Tarafların resmi olarak ateşkes pozisyonlarını kaleme alıp iletmesi de müzakereleri ilerletmek adına önemli bir gelişme. Şimdi, 1000 asker takası gerçekleşti. Şu aşamada tarafların birbirlerine müzakere pozisyonlarını açıklayarak, görüşmelerini sürdürmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Fidan, Rusya’daki görüşmeleri sırasında Türkiye’nin çabalarını ve kararlılığını Vladimir Putin ve diğer yetkililere aktardığını belirtti. “Türkiye, bu durumu sadece savaşın sona ermesi için değil, tüm yönleriyle takip eden bir ülke olarak ele alıyor. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki perspektifini ilettik. Tarafların, müzakere masasında oturabilmeleri için bir yere ihtiyaçları var ve Türkiye bu noktada ideal bir aracı konumunda” dedi. Ayrıca, Rusya’nın Türkiye’nin tekliflerini hemen kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Bakan Fidan, Ukrayna’daki görüşmeleri esnasında da Türkiye’nin acil ateşkes ihtiyacını öncelikle ele alacaklarını ifade etti. “Her iki taraf da ateşkes istiyor; bunu hiç kimse inkar edemez. Ancak taleplerinin farklılık göstermesi müzakerelerin zorluğunu artırıyor. Bu taleplerin uzlaştırılması için arabuluculuk mekanizmaları devreye girmeli” diye konuştu. Fidan, Türkiye’nin farklı bakış açıları sunarak süreci daha olumlu yönde şekillendirebileceğini düşündüğünü belirtti.

Ayrıca, Amerika’nın rolleri hakkında da görüşlerini paylaşan Fidan, “Amerikan tarafının aparabileceği pozisyon önemli. Özellikle Donald Trump’ın ‘Ateşkes istiyorum’ çıkışı, iki tarafın da Amerika’ya uyum gösterme isteğini artırdı. Rusya’nın buna uyum gösterememesi, uluslararası kamuoyunda dezavantajlı hale gelmesine yol açıyor” dedi.

Türkiye’nin ara buluculuk rolüne de değinen Bakan Fidan, “Biz her türlü rolü üstlenmeye hazırız. Ara buluculuk tek bir aktörle değil, birden fazla ülkenin katkısıyla gerçekleşecek bir süreçtir. Türkiye’nin, Rusya’nın Türkiye’deki ev sahipliğini kabul etmesi bu açıdan önemli” açıklamasında bulundu.

Fidan, Türkiye’nin barışa olan niyetinin ileri düzeyde olduğunu ve stratejik bir hedef gözetmeden, bölgesel istikrarı artırmaya yönelik çabalar içinde bulunduğunu aktardı. “Türkiye, Suriye, Irak, Balkanlar ve Kafkaslar’da istikrar sağlama görevini üstlenmiş, bölgesinde sorumlu bir liderlik sergilemeye çalışan büyük bir ülkedir” şeklinde konuştu.

Son olarak Bakan Fidan, müzakerelerle ilgili sürekli bir iletişim ve koordinasyon içinde olduklarını, tüm taraflarla temas halinde bulunduklarını ifade etti. “Taraflar pozisyonlarını belirlemek için bizim görüşlerimizi dinlemek istiyor. Bu doğrultuda Ruslar, Ukraynalılar ve Avrupa ile sürekli olarak iletişim halindeyiz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye, Rusya-Ukrayna Müzakerelerinde Aktör Oluyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!