Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul’da gerçekleştirilen barış müzakerelerine ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin bu önemli diplomatik rolü, uluslararası basında geniş bir yankı uyandırdı.
İngiliz yayın organı BBC, müzakerelere dair haberinde Ukrayna ile Rusya’nın, Türkiye ve ABD’nin teşvikiyle İstanbul’da bir araya geldiğini duyurdu.
Al Jazeera, Türkiye’nin süreçteki merkezi rolünün “bir zafer” olarak değerlendirildiğini vurguladı.
Son 15 yıl içinde önemli bir diplomatik aktör haline gelen Türkiye’nin, “Rusya-Ukrayna savaşında taraflar arasında son derece hassas bir denge unsuru” olduğu ifade edildi.
İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden Ziya Meral, “Ankara’nın hem ABD ve Rusya hem de Ukrayna ile ilişki kurabilmesi gerçekten de bir diplomatik başarı” değerlendirmesini yaptı.
İSVİÇRE
İsviçre merkezli basın organı Nau, müzakerelerle ilgili haberinde “Putin gelmese de İstanbul müzakerelerinin gerçek kazananı Erdoğan” ifadesine yer verdi.
Uzmanlar, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki diplomatik krizin asıl galibinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu görüşünü paylaştı. “Erdoğan net bir mesaj veriyor: Türkiye, barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır” denildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılında Ukrayna’nın ihracatını artırmak amacıyla Birleşmiş Milletler destekli bir tahıl anlaşmasına da aracılık etmişti.
YUNANİSTAN
Yunanistan’da yayımlanan “Liberal” gazetesi, İstanbul müzakerelerini “Erdoğan bölgesel bir oyuncu haline geliyor ve Atina yeni bir senaryoyla karşı karşıya” başlığıyla duyurdu.
Donald Trump’ın tekrar ABD Başkanı olması ile birlikte Türkiye’nin, ABD-Türkiye ilişkilerini geliştirme ve “barış yapıcı” rolünü üstlenme fırsatı yakaladığı belirtildi. “Ukrayna-Rusya görüşmeleri, İstanbul’u küresel diplomasinin merkezi haline getirdi” ifadesine yer verildi.
Ayrıca, Türkiye’nin ev sahipliğinde Avrupa ile İran arasında nükleer görüşmeler ve NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın Antalya’da yapıldığına dikkat çekildi.
Yunan gazetesi Ta Nea, “Türkiye merkezde, Yunanistan hiçbir yerde” başlıklı köşe yazısında, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in geçen haftaki İtalya ziyareti eleştirilerek, Erdoğan’ın daha önce İtalya’ya giderek birçok konuda avantaj sağladığı aktarıldı.
Yazıda, “Başbakan (Miçotakis), Türkiye ve İtalya’nın yeni stratejik ilişkisi karşısında çaresiz bir izleyici gibi geri dönerken, Erdoğan’ın daha ciddi meselelerle ilgilendiği ve herkesin ilgi odağı olduğu” belirtildi.
İstanbul’da Putin ve Zelenskiy’nin buluşma haberinin büyük etki yarattığı vurgulandı.
Toplantının sonuçları ne olursa olsun Türkiye’nin uluslararası arenadaki rolünde bir değişiklik olmadığı ifade edildi. “Bu, benzeri görülmemiş bir başarıdır” denildi.
AZERBAYCAN
Azerbaycan merkezli medya kuruluşu Caliber, barış görüşmelerini “Türkiye’nin küresel arabulucu olarak genişleyen rolü” başlığıyla değerlendirdi.
Haberde, “Türkiye’nin uluslararası arabulucu olarak artan etkisi, Rusya, Ukrayna ve ABD delegasyonlarının İstanbul’da toplanmasıyla bir kez daha öne çıktı” denildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaş sırasında hem Ukrayna’yı hem de Rusya’yı ziyaret eden tek NATO lideri olduğuna vurgu yapılarak, bu durumun Türkiye’nin güvenilir bir arabulucu olmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.
Azernews ise Erdoğan’ın diplomatik çabaları altında Türkiye’nin küresel bir arabulucu olarak öne çıktığını haberleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kazan-kazan” ilkesine dayalı dış politikasıyla birçok uluslararası krizin çözümünde önemli bir rol oynadığı belirtildi.
ALMANYA
Alman Welt gazetesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşın başladığı günden bu yana kendisini arabulucu olarak konumlandırdığı ifade edildi.
Müzakerelerin İstanbul’da yapılmasının Türkiye açısından önemli bir sembolik başarı olduğu vurgulandı.
Ankara’nın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunduğu, ancak Moskova’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmadığı belirtilerek, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik mimarisinde etkili olmak istediği ifade edildi.
Berliner Morgenpost gazetesinde de, Türkiye’nin arabuluculuk çabaları kapsamında uluslararası alanda daha etkin bir konuma geldiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ukrayna barış toplantısında kilit bir rol üstlendiği ve arabuluculuk çabalarının meyvelerini verdiği kaydedildi.
BELÇİKA
Müzakereler Belçika basınında da geniş bir şekilde yer buldu. Flamanca yayın yapan VRT, gelişmeleri canlı yayınla aktarırken, önde gelen gazeteler anlık güncellemeler sağladı.
Fransızca yayın yapan RTBF, Dolmabahçe’deki görüşmelere dair sürekli bilgi paylaşımında bulundu. Tarafların üç yıl aradan sonra ilk direkt görüşmelerini İstanbul’da yaptığı vurgulandı.
Yüksek tirajlı Le Soir gazetesinde, Türkiye’nin Ukrayna müzakereleri üzerindeki artan etkisi öne çıkarıldı.
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’in popüler haber portallarından Klix, İstanbul’daki müzakereleri “İstanbul tarihi bir barış mekanı mı olacak?” başlığıyla duyurdu.
Haberde, Ukrayna ve Rusya delegelerinin İstanbul’daki toplantısının tarihi bir önemi olduğu ifade edildi.