Türkiye Ekonomisi Büyüme Tahminleri Yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya ile Orta Doğu, Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika’nın ekonomik durumlarına dair güncel raporlarını yayımladı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN BÜYÜME TAHMİNİ ARTTI

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 oranında büyüyeceği, 2026’da ise büyüme oranının yüzde 3,6’ya ulaşacağı belirtilmektedir.

Dünya Bankası daha önce Ocak ayında yaptığı tahminlerde, Türkiye’nin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da ise yüzde 3,8 oranında büyüyeceğine dair öngörülerde bulunmuştu.

Raporda, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızının yavaşlayacağına dikkat çekilmekte, bunun sebebi olarak dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki ekonomik yavaşlama gösterilmektedir. Bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl toplam yüzde 2,5 büyümesi bekleniyor.

ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA’DA BÜYÜMEDE ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’na göre, bölge ekonomisi 2024’te yüzde 1,9 oranında büyüyecek ve 2025’te bu oranın yüzde 2,6’ya yükseleceği tahmin ediliyor.

Raporda, bölgenin 2026 yılında da yüzde 3,7 oranında büyümesi öngörülüyor. Ancak bu tahminlerin, hızla değişen küresel koşullar nedeniyle ciddi belirsizlikler içerdiği vurgulanıyor. Ayrıca, bölgedeki çatışmaların uzun süreli ekonomik gelişmeleri olumsuz etkileyebileceğine de dikkat çekilmektedir.

SAHRA ALTIDA EKONOMİK BÜYÜMENİN HIZLANACAĞI BEKLENİYOR

Dünya Bankası’nın “Afrika’nın Nabzı” raporunun yeni sayısında, Sahra Altı Afrika ekonomilerine dair önemli değerlendirmelere yer verilmektedir.

Raporda, sahra altı Afrika’daki ekonomik büyümenin, küresel belirsizlikler ve sınırlı mali alan olmakla birlikte belli bir direnç gösterdiğine vurgu yapılmakta ve bu yıl bölgedeki büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşacağı belirtilmektedir.

“BÜYÜME, YOKSULLUĞU AZALTACAK ANCAK YETERLİ DEĞİL”

2026-2027 döneminde büyümenin hız kazanarak yüzde 4,3’e yükseleceği öngörülmekte, bunun sebebi olarak enflasyonun düşmesi ve daha fazla özel tüketim ile yatırım alanları gösterilmektedir.

Aynı zamanda, sahra altı Afrika’da 2023’te yüzde 7,1 olan enflasyon oranının 2024’te yüzde 4,5 seviyesine çekileceği hatırlatılmakta ve “Büyüme, yoksulluğu önemli ölçüde azaltacak fakat insanların isteklerini karşılamada yetersiz kalacak.” şeklinde bir değerlendirme yapılmaktadır.

Bölgenin ticaret dinamiklerinde yaşanan değişiklikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliği kaynaklı belirsizlikler de raporda önemli başlıklar arasında yer almaktadır.

LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER DÜNYADA EN YAVAŞ BÜYÜYEN BÖLGE

Dünya Bankası’nın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunun başlangıç kısmında, bu bölgedeki ülkelerin ekonomik politikalarını artan belirsizlikler doğrultusunda yeniden şekillendirmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1, 2026 yılında ise yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin edilmekte olup, bu oranlar Latin Amerika ve Karayipler’in dünya genelinde en yavaş büyüyen bölge konumuna gelmesine neden olmaktadır.

Raporda, düşük yatırım oranları, yüksek borç seviyeleri ve değişen dış koşulların, bölgenin kalkınması önündeki başlıca engeller arasında yer aldığı belirtiliyor. Enflasyonun kontrol altına alınmasına dair bazı ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, mali açıkların hala önemli bir endişe kaynağı olduğu ifade edilmektedir.

Küresel ekonomik ortamın hızla gelişmesi, gelişmiş ülkelerde süregelen enflasyonun faiz indirimlerini geciktirebileceği ve bu durumun para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği için daha fazla baskı yaratması beklenmektedir. Küresel ticarette meydana gelen kısıtlamalara dair endişeler ise, yakın tedarik ve pazara erişimde belirsizlikler yaratarak daha temkinli bir ekonomik ve iş ortamına dönüşme yol açmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Ekonomisi Büyüme Tahminleri Yükseldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!