Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu’nda önemli değişiklikler öngören bir kanun teklifi, hükümet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Bu teklifle birlikte, korgeneral ve koramiralliğe terfi edebilmek için gereken şartlar yeniden belirleniyor. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında, kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay programlarını başarıyla tamamlamış olan generallerin, korgeneral ve koramiral rütbelerine terfi etmesine olanak tanınıyor.
Mevcut yasada yer alan düzenlemeye göre, Deniz Kuvvetlerinde güverte veya deniz sınıfı amiral ve Hava Kuvvetlerinde pilot sınıfı generallerin korgeneral ve koramiralliğe terfi edebilmelerini sağlayan düzenlemede, teknolojik gelişmeler doğrultusunda değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu bağlamda, TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde tüm muharip sınıf general ve amirallerin, korgeneral ve koramiralliğe yükselmesine imkân veren düzenlemeler gündeme geliyor. Böylece, İHA, piyade, istihbarat, uçak bakım, istihkam, muhabere ve hava savunma gibi kritik alanlarda üst komuta kademelerinde görev alabilmelerinin önü açılmış olacak.
MEVCUT PAŞALAR İÇİN GEÇİCİ DÜZENLEME
Türkiye gazetesinin haberine göre; teklif ayrıca, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini başarıyla tamamlayan generallerin, korgeneral ve koramiralliğe terfi edebilmesi için bir geçici madde içeriyor. Bu düzenlemeye göre, yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihte tümgeneral, tümamiral, tuğgeneral ve tuğamiral rütbesine sahip muharip sınıf personelin, korgeneral ve koramiralliğe yükselmesi için gereken komuta ve kurmay öğrenimini tamamlaması şartı aranmaktan kaldırılacak.
Ayrıca, harp akademileri eğitimini başarıyla tamamlayan askeri personel, kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini de tamamlamış sayılacak.
DÜZENLEMENİN GEREKÇESİNDE DİKKAT ÇEKEN ‘15 TEMMUZ’ DETAYI
Düzenlemenin gerekçesi olarak şu ifadeler öne çıkıyor:
15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK’dan birçok subayın ihraç edildiği, özellikle kurmay subaylarının sayısının önemli ölçüde azaldığı belirtiliyor. Sınır ötesinde operasyonlarda görev alan çoğu general, kurmaylık eğitimi almadığından korgeneralliğe yükselemiyor. Ayrıca, FETÖ mensuplarının, örgütle bağlantısı olmayan askerlerin harp akademilerine alınmasını engellediği için, tuğgeneral, tuğamiral, tümgeneral ve tümamiral rütbesindeki muharip sınıf personelin, korgeneral/koramiral ve orgeneral/oramiralliğe terfi edebilmeleri için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini tamamlamaları gerekmemektedir. Harp akademileri eğitimini bitirenler, kuvvet harp enstitülerini tamamlamış sayılacak.
Teklif ile birlikte, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla hizmet süreleri uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı yıllık 36’dan 60’a, acil durumlarda ise maksimum 75’e çıkarılabiliyor.
Buna ek olarak, orgeneral ve oramiraller için yaş sınırı 67 olarak belirlenmiş olup, Cumhurbaşkanı tarafından birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar uzatılması da düzenleniyor. Ayrıca, kuvvet komutanları ile Genelkurmay Başkanlığı arasındaki yaş haddi de eşitlenmiş oluyor.