ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’da sona eren tarife erteleme süresinin 1 Ağustos’a kadar uzatılmasına ilişkin bir kararname imzaladı.
Trump’ın imzasıyla resmi olarak duyurulan kararname, Beyaz Saray’ın web sitesinde yayımlandı.
Kararnamede, Trump’ın 2 Nisan’da ABD’nin artan dış ticaret açığının ulusal güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirttiği hatırlatıldı. Bu çerçevede belirli ülkelere ek gümrük vergileri uygulamaya koyulduğu kaydedildi.
Kararnamede, Çin dışındaki bazı ticaret ortaklarına uygulanan ek tarifelerin 9 Nisan tarihinden itibaren 90 gün boyunca yüzde 10 seviyesine indirildiği açıklandı; bu süre zarfında ertelemenin sona ereceği belirtildi.
ERTELEME SÜRESİ 1 AĞUSTOS’A UZATILDI
Trump, elde edilen yeni bilgiler ve ticaret ortaklarıyla gerçekleştirilen görüşmeler doğrultusunda bu ertelemenin 1 Ağustos’a kadar uzatılmasına yönelik karar aldı.
Ayrıca, Çin ile yapılan anlaşmada tarifelerin 90 günlüğüne düşürülmesine yönelik 12 Mayıs’taki düzenlemenin geçerliliğini koruyacağı ifade edildi. Ticaret Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği’nin bu kararın uygulama sürecini yürüteceği vurgulandı.
Trump, geçen hafta kabul edilen vergi ve harcama yasası çerçevesinde yenilenebilir enerji desteklerinin sonlandırılmasına yönelik bir kararnameyi de onayladı.
12 ÜLKEYE YÖNELİK TARİFE MEKTUPLARI
Donald Trump, Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarife oranlarını içeren mektuplarını sosyal medya üzerinden paylaştı.
Bu mektuplarında, söz konusu ülkelere 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak tarife oranlarını bildiren Trump, herhangi bir misilleme durumunda oranların artırılabileceğini belirtti.
Ayrıca, mektuplarda tarifelerde ‘belki’ düzeltmeler yapılabileceğini ifade ederek, “Bu tarifeler ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak yukarı veya aşağı doğru değişiklik gösterebilir.” dedi.
Mektuplarında tarifelerin Malezya, Kazakistan ve Tunus için yüzde 25, Güney Afrika ve Bosna Hersek için yüzde 30, Endonezya için yüzde 32, Bangladeş ve Sırbistan için yüzde 35, Kamboçya ve Tayland için yüzde 36, Laos ve Myanmar için ise yüzde 40 olarak belirlendiğini aktardı.