TBMM’de İklim Kanunu Yenilikleri Kapıda!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM’de Genel Kurul ve komisyon faaliyetleri salı günü yeniden başlayacak. Genel Kurul, geçen hafta başlanan ‘İklim Kanunu Teklifi’ görüşmelerine devam edecek. Bu teklif çerçevesinde, her ilde vali başkanlığında bir İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı ve ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefleri doğrultusunda, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın belirleyeceği strateji ve eylem planlarına göre azaltılacak. Başkanlık, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek ve Türkiye Yeşil Taksonomisi’ni kuracak. Ayrıca, ithal malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak amacıyla Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması da hayata geçebilecek. İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulması planlanıyor. Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayarak, ETS piyasasında ücretsiz tahsisatların dağıtımına ilişkin kararlar alacak. Sera gazı emisyonlarına sebep olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan izin alması zorunlu hale gelecek.

YASAKLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Teklifin bir diğer önemli maddesi, sera gazı emisyonlarına yol açan işletmelerin İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan emisyon izni almasının gerekliliğidir. Bu yasaklara veya sınırlamalara aykırı hareket edenler, süresi içinde doğrulanmış sera gazı emisyonu raporu sunmazlarsa, 500 bin liradan 5 milyon liraya kadar idari para cezasına çarptırılacak. Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden veya ticaretini yapanlar için 2,5 milyon lira, bu maddeleri içeren ürünlerin bakım ve onarımını yapan gerçek veya tüzel kişilere ise 250 bin lira ceza öngörülmektedir. Ayrıca, bu ürünlerin etiketleme kurallarına uymayanlara 120 bin lira idari para cezası verilecektir.

KOMİSYON GÜNDEMLERİ

Genel Kurul çalışmalarına ek olarak, komisyon faaliyetleri de bu hafta devam edecek. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, üzerinde görüşmeleri tamamlanan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni 3 Temmuz Perşembe günkü toplantısında ele alacak. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, 2021 ve 2022 yıllarına ait kurumların bilanço ve netice hesaplarını gözden geçirecek ve bu haftaki toplantısında Türkiye Halk Bankası AŞ ile bağlı ortaklıklarının hesapları üzerinde çalışacak. Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına ek olarak, salı ve çarşamba günleri Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları düzenlenecek. Partilerin grup başkan vekilleri ise gündemdeki konular hakkında basın toplantıları gerçekleştirecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’de İklim Kanunu Yenilikleri Kapıda!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!