Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Tanrıvermiş, kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tanrıvermiş, Kovid-19 salgını döneminde yeni gayrimenkul ve konut projeleri sayısında ciddi azalış yaşandığını belirtti. Bu nedenle kiralarda artış meydana geldiğini vurguladı. Tanrıvermiş, bu artışı kontrol etmek için getirilen yüzde 25 kira artışı sınırının dün sona erdiğini hatırlattı.
1 Temmuz’dan sonra imzalanacak kira sözleşmelerinin TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre güncelleneceğine işaret eden Prof. Dr. Tanrıvermiş, yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla kiralarda ciddi artış beklentisinin olduğunu ancak çok fahiş bir artışın mümkün olmadığını belirtti. Yapılan sözleşmelerin yenilenmesi ve ek kira artışı talebinin mümkün olmadığının altını çizen Tanrıvermiş, konut kira sözleşmelerinin yıllık olarak yapıldığını, yüzde 25’nin aşılmayacağını açıkladı.
“Piyasalardan algılayabildiğim, ilanlardan gördüğüm kiralarda büyük köpük etkisini kaybetti” diyen Tanrıvermiş, kira takip sisteminin önemine dikkat çekti. Her 100 hanenin 56’sının Türkiye’de konut sahibi olduğunu belirten Tanrıvermiş, konut üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.
Kiracılara uyarılarda bulunan Tanrıvermiş, TÜFE’deki 12 aylık artışı belirleyen oran üzerinde kira sözleşmesi yapmamalarını önerdi. Kira sözleşmesiyle birlikte tahliye sözleşmesi imzalanmaması gerektiğinin altını çizen Tanrıvermiş, kanunlara dikkat edilmesi çağrısında bulundu.
Konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını belirten Tanrıvermiş, “Şubattan itibaren konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranının altına düştü. Bu trend devam ederse konut fiyatlarındaki artış yıl sonuna doğru enflasyon oranının altında kalacak” şeklinde konuştu.