Svalbard Havaalanı’nda İklim Krizi Alarmı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Svalbard Havaalanı, Norveç’in Svalbard takımadalarında yer alan ve tarifeli ticari uçuşların gerçekleştirildiği dünyanın en kuzeydeki havaalanıdır.

CNN International’da yayımlanan habere göre, hava yolu şirketleri SAS ve Norwegian, Longyearbyen’deki havaalanı ile Norveç anakarası arasında, 800 kilometreden fazla bir mesafede, yıl boyunca seferler düzenlemektedir.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Eşsiz coğrafi konumunun cazibesi sebebiyle havalimanında düzenli olarak ‘charter’ uçuşlar ve özel jetler de hizmet veriyor.

Kuzey Kutbu, çevresel olarak en hassas bölgelerden biri olarak kabul edilirken, Svalbard Havaalanı’nın ekipleri iklim değişikliğinin etkilerini ilk kez deneyimlemeye başladı.

İNŞA EDİLİŞİ SIRASINDA BU RİSK HESAPLANMADI

Longyearbyen’in pisti, 1970’lerin başında 2 bin 300 metre uzunluğunda inşa edildiğinde, bu bölgedeki ‘permafrost’ tabakasının erimesinin beklenmediği ifade ediliyor; fakat şimdi bu durum gerçeğe dönüşmüş durumda.

Permafrost, en az iki yıl boyunca donmuş olan zemin katmanını ifade eder. Bu katmanın ısınması ve çözülmesi, Svalbard için önemli bir sorun olarak gündeme gelmektedir.

“TOPRAK HER AN ÇÖKEBİLİR”

Bu değişim, dengesizliklerin ve çökme olaylarının yaşanmasına sebep olurken, binalar ve altyapılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Toprak kayması ve çığ riski de artış göstermektedir.

Havalimanı müdürü Ragnhild Kommisrud, “Yaz ayları boyunca pisti her gün titizlikle kontrol etmeliyiz, çünkü toprak her an çökebilir. Bu, zamanla daha da kötüleşmesini beklediğimiz bir zorunluluk.” şeklinde konuştu.

“KENDİMİZ TAMİR EDEBİLMELİYİZ”

Pistin kapalı kalması durumunda, temel ihtiyaç malzemelerinin çoğu gemi ile taşınmak zorunda kalacak; bu da gidiş-dönüş yolculuğunun iki güne kadar sürebileceği anlamına geliyor.

Kommisrud, “Havaalanında her zaman ek personel ve malzeme bulunduruyoruz; çünkü bir arıza çıktığında dışarıdan yardım almadan kendimizi onarmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Örneğin, yerel elektrik santralinin bozulması durumunda, acil durum jeneratörlerinin C-17 Globemaster askeri kargo uçağı ile anakaradan getirilmek zorunda kalındığını belirtiyor.

YEREL HALK DOĞANIN KORUNMASINI İSTİYOR

Elektrik üretimi, Svalbard’da uzun zamandır hassas bir mesele olmuştur. Yerel halk, küresel ısınmanın önlenmesine yardımcı olmanın yanı sıra, takımadaların bakir doğasının korunmasını da talep ediyor.

Son yıllara kadar yerel ekonominin büyük bir kısmı, neredeyse tamamen kömürle çalışmakta idi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Svalbard Havaalanı’nda İklim Krizi Alarmı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!