Suriye, Beşar Esad sonrası dönemde normalleşme adımları çerçevesinde, ekonomik alanda önemli değişiklikler yapma hazırlığında.
Diplomatik ilişkilerin düzelmesiyle birlikte çeşitli reform süreçlerine giren ülke, bu sefer ulusal para birimi Suriye lirasının yeniden tasarlanması ve basılması için önemli bir adım atma kararı aldı.
YENİ BANKNOTLAR BAE VE ALMANYA’DA ÜRETİLECEK
Reuters’in haberine göre, yeni yönetim, para basımında yıllardır süregelen Rusya bağımlılığını sona erdirerek yeni banknotlar için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Almanya’yı tercih edecek.
Bu gelişme, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmasının sağladığı yeni fırsatların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
ESAD’IN FOTOĞRAFI BANKNOTLARDAN KALDIRILACAK
Yeni tasarlanan banknotlarda, devrik lider Beşar Esad’ın resmi yer almayacak. Öncesinde, savaş döneminde Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Avrupa ile para basım anlaşması iptal edilmiş, bu görev Rusya’ya devredilmişti.
Ancak Suriye’nin yeni yönetimi, bu durumu sona erdirmek için kararlı adımlar atıyor.
RESMİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
BAE merkezli Oumolat firması ile ileri düzeyde görüşmeler gerçekleştirildiği, Suriye Merkez Bankası Başkanı ve Maliye Bakanı’nın bu ayın başlarında BAE’ye yaptıkları ziyarette firmayı yerinde inceledikleri bildirildi.
Almanya’da ise devlet destekli Bundesdruckerei ve özel şirket Giesecke+Devrient’in konuyla ilgilendiği, ancak henüz resmi bir anlaşmanın sağlanmadığı kaydedildi.
Bu gelişmelerden önce, Avrupa Birliği Şubat ayında Suriye’nin finans sektörüne yönelik bazı yaptırımları askıya almış ve para basımı için özel izin vermişti. Bu durum, Almanya ile yapılacak temasları mümkün kıldı.
800 MİLYON DOLARLIK ÖN ANLAŞMA İMZALANDI
BAE ile ilişkileri sadece para basımıyla sınırlı olmayan Suriye, Perşembe günü BAE merkezli lojistik şirket DP World ile Tartus Limanı’nın geliştirilmesi için 800 milyon dolarlık bir ön anlaşma imzaladı.
Bu anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta başında yaptığı yaptırım kaldırma açıklamasının ardından gerçekleşen ilk büyük ekonomik iş birliği oldu.