Suriye, ABD’nin normalleşme teklifini red etti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diplomatik kaynaklardan gelen bilgilere göre, ABD, Suriye’ye İsrail ile normalleşmesi durumunda yaptırımları kaldırma teklifinde bulundu.

Ancak, Suriye yönetimi bu öneriyi onaylamadı.

SURİYE YÖNETİMİ İBRAHİM ANLAŞMALARINA KATILMAYACAK

Syria TV’de yayımlanan habere göre, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Donald Trump’a gönderdiği mektupta, “İbrahim Anlaşmalarına katılarak İsrail ile normalleşmeye dair teklifi kabul edemeyeceklerini” ifade etti.

Suriye yönetimi, “bu anlaşmaların İsrail’in topraklarını işgal etmeyen ülkelerle yapıldığını” belirterek, “Suriye’nin devam eden işgaller nedeniyle bu anlaşmaların bir parçası olamayacağını” açıkladı.

Söz konusu mektupta, “herhangi bir tarafa tehdit oluşturmayacak bir Suriye inşa etme kararlılığı” vurgulandı. Suriye yönetimi ayrıca, ABD’nin yabancı savaşçılara yönelik taleplerinin “Washington ile kapsamlı istişare toplantıları gerektirdiğini” ifade etti.

“SURİYE’NİN, BÖLGE ÜLKELERİNİ TEHDİT ETMEK İÇİN KULLANILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kaynaklara göre, Suriye Hükûmeti, yabancı savaşçılar ile ABD’nin güvenliğine tehdit oluşturan savaşçılar arasında bir ayrım yapılması gerektiğini belirtti.

Ahmed Şara, New York Times’a verdiği bir röportajda, “Suriye’nin bölge ülkelerini tehdit etmek için kullanılmasına izin vermeyeceklerini” ve “hiçbir yabancı varlığın Suriye toprakları üzerinden diğer ülkelere tehdit oluşturmayacağını” dile getirmişti. Şara, hükûmetinin ülkede yaşayan ve “devrimin yanında yer alan” yabancı savaşçılara vatandaşlık verme fikrini değerlendirilebileceğini kaydetti.

ABD’Lİ VEKİL YALANLANDI

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cory Mills ve Marilyn Stutzman, geçtiğimiz haftalarda Şam’da çeşitli görüşmeler gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Şara ile de bir görüşme gerçekleştiren Mills, Bloomberg’e verdiği röportajda, Şara’nın “doğru koşullar sağlanırsa” İbrahim Anlaşmalarına katılmaya istekli olduğunu öne sürmüştü. Ancak Şam’dan gelen bu yanıt, Mills’in iddialarını çürütmüş oldu.

İBRAHİM ANLAŞMALARI

İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasında normalleşme senaryosu çerçevesinde 2020 yılında ABD aracılığıyla İbrahim Anlaşmaları imzalanmıştı. İlk olarak BAE ve Bahreyn ile imzalanan bu sürece daha sonra Fas ve Sudan da katılım sağlamıştır.

Söz konusu anlaşmalar, diplomatik ilişkilerin tesisini ve ekonomik işbirliklerini kapsuoja. İbrahim Anlaşmalarına taraf olan Arap ülkeleri, İsrail’i resmen tanımayı ve diplomatik ile ekonomik ilişkiler kurmayı kabul ediyor.

ŞEYBANİ: GOLAN İŞGAL ALTINDA

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İsrail’in hava saldırılarının ülkesinin egemenliğini doğrudan tehdit ettiğini öne sürdü.

BM Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yapan Şeybani, “Bu tür saldırıları meşrulaştırmak için kullanılan dış destekli silahlı gruplar bahanesi artık geçerliliğini yitirmiştir.” ifadesini kullandı.

İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki varlığını hatırlatan Şeybani, “Bu konseyin dikkatine defalarca sunduk: Golan, 50 yıldır yasa dışı ilhak sonrası hâlâ işgal altında. Bu durum, BM Şartı’na açıkça aykırıdır.” dedi.

Şeybani, ayrıca İsrail’in sivil altyapıyı hedef aldığına vurgu yaptı. Ayrıca, yeni Suriye bayrağının New York’taki BM merkezinde üye ülkelerin bayraklarıyla birlikte göndere çekildiği bildirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Suriye, ABD’nin normalleşme teklifini red etti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!