Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar şiddetini sürdürüyor…
Çatışmaların devam etmesiyle birlikte Sudan’daki bilanço her gün katlanarak artmakta.
Son gelişmeler kapsamında sağlık yetkilileri ve yardım kuruluşları tarafından bir açıklama yapıldı.
EN AZ 57 CAN KAYBI
Dün Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir’de meydana gelen yoğun çatışmalarda en az 57 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
RSF, ordunun geçtiğimiz ay başkent Hartum’daki kontrolünü yeniden sağlamasının ardından, kente yönelik saldırılarını artırmış durumdadır.
EL FAŞİR KENTİ KUŞATMA ALTINDA
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık bir yıldır RSF’nin kuşatması altında olan El Faşir kenti çevresinde son günlerde gerçekleşen saldırılarda en az 400 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
13 MİLYON KİŞİNİN YERİNDEN EDİLDİĞİ BİLDİRİLDİ
15 Nisan 2023’ten bu yana devam eden ordu ve RSF güçleri arasındaki çatışmalarda yaklaşık 150 bin insan hayatını kaybederken, tahminen 13 milyon kişi yerinden edildi.
RSF ile ordu arasındaki çatışmalar, ülkede büyük bir bölünmeye yol açtı. Ordu, ülkenin merkezi, kuzeyi ve doğusunu kontrol altında tutarken, RSF müttefikleriyle birlikte Darfur’un neredeyse tamamını ve ülkenin güneyinin bazı bölgelerini ele geçirmiş durumda.
RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo, 15 Nisan’da geniş bir koalisyondan oluşan “Barış ve Birlik Hükümeti”nin kurulduğunu duyurmuştu.