Milyarder iş insanı Elon Musk’ın liderliğindeki uzay taşımacılık şirketi SpaceX, en güçlü uzay roketi olan Starship’in 9. uçuş denemesi için harekete geçti.
STARSHIP ROKETİ BAŞARIYLA FİRLATILDI ANCAK YÖRÜNGE GÖREVİ TAMAMLANAMADI
8 adet yapay Starlink uydusunu taşıyan Starship roketi, Türkiye saati ile 02.36’da ABD’nin Teksas eyaletindeki Starbase roket geliştirme sahasından başarılı bir şekilde fırlatıldı.
Roketin, yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip olan ilk aşama güçlendiricisi Super Heavy, fırlatmadan sonra okyanusa sert bir iniş yaptı. Ancak, yolculuğunu sürdüren Starship roketi, kargo kapağının açılmaması nedeniyle 8 Starlink uydusunu yörüngeye yerleştiremedi.
Daha sonra, Starship’in bazı yakıt tankı sistemlerinde meydana gelen sızıntı nedeniyle roketin irtifa sorunları yaşadığı bildirildi.
“STARSHIP HIZLI VE PLANLANMAMIŞ BİR ŞEKİLDE PARÇALANDI”
SpaceX’ten gelen açıklamada, fırlatmadan yaklaşık 30 dakika sonra roketle bağlantının kesildiği ifade edilerek, “Starship hızlı ve planlanmamış bir şekilde parçalandı” şeklinde bilgi verildi.
SpaceX’in bir sonraki uçuş testi için hazırlıklarına devam edeceği vurgulanırken, “Bu tür bir testte başarı, öğrendiklerimizden gelir. Bugünkü test, SpaceX’in çok gezegenli bir yaşam amacı doğrultusunda Starship’in güvenilirliğini artırmamıza yardımcı olacak” denildi.
Son test uçuşunun, Starship’in daha önce belirlenen teknik eksikliklerinin giderilmesine ve performans geliştirme çabalarına katkıda bulunacağı biliniyordu.
SON 2 DENEMEDE HAVADA PARÇALANMIŞTI
Starship’in 7. ve 8. uçuş testleri de başarılı bir başlangıç yapmış, Super Heavy güçlendiricisi fırlatmanın ardından beklenildiği gibi dünyaya dönmüştü.
Ancak, bu iki denemede de Starship roketi, fırlatmadan yaklaşık 10 dakika sonra havada parçalanmıştı.
EN GÜÇLÜ UZAY ROKETİ OLARAK BİLİNİYOR
ABD’li uzay taşımacılık şirketi SpaceX’in geliştirdiği ve 122 metre uzunluğunda olan Starship roketi, dünyanın en büyük ve en güçlü uzay roketi olarak tanınıyor.
Starship’in, Dünya yörüngesine, Ay’a ve Mars’a hem yük hem de insan taşıma hedefiyle tasarlandığı ifade ediliyor.