Ramazan Bayramı tatili boyunca milyonlarca insan şehirlerarası seyahat gerçekleştirdi. Bu durumun neden olduğu trafik yoğunluğunu düzenlemek ve trafik kazalarını önlemek amacıyla binlerce trafik polisi sürekli olarak denetimlerini sürdürdü. Gece ve gündüz birçok noktada ‘Radar’ sistemi kuruldu. Düzce’de, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekipleri bayram tatili günlerinde radar hız tespit uygulaması gerçekleştirdi. Ancak bazı sürücülerin radar noktalarını karşı yönden gelen sürücülere araç farları ve selektör ile bildirdiği tespit edildi. Bu durum üzerine, trafik polisleri tarafından radar aracının bulunduğu noktanın ilerisine ikinci bir denetim noktası kuruldu. Selektörle karşı yönden gelen sürücüleri radar konusunda uyararak bildiren araçlar bu ikinci noktada durduruldu. Toplamda 66 sürücüye 690’ar TL idari para cezası kesildi. Sürücüler, cezalar karşısında şaşkınlık yaşarken konu sosyal medyada geniş tartışmalara yol açtı.
Adli Bilirkişi Dr. İbrahim Can, konu hakkında yaptığı açıklamada, sürücülerin radar uygulamasının varlığını birbirlerine bildirmek amacıyla selektör yaparak yardımlaştığını belirtti. Ancak bu eylemin, uzun farların yakılıp kapatılması şeklindeki selektör kullanımının Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 127’nci maddesine aykırı olduğunu vurguladı. Bu nedenle idari para cezası kesilebileceğini ifade eden Can, kanun maddesinin doğru şekilde ve toplum yararına uygun olarak kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Dr. Can, mevzuatın toplum yararına aykırı şekilde kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek, kanunların toplumsal düzeni sağlama amacının ön planda olması gerektiğini belirtti. Bu nedenle, mevzuatın kötü niyetle veya suiistimal edilerek toplum yararına aykırı bir şekilde kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
İdari para cezası alan sürücülerin emsal kararları kullanarak itiraz etmeleri gerektiğini belirten Dr. İbrahim Can, cezanın süresi içinde indirimli olarak ödenmesi ve ardından Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür itirazların genellikle kazanıldığını belirten Can, Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’nin 2014 yılındaki bir emsal kararına da değindi.
Selektör kullanımının sürücülerin sağlığı ve trafik güvenliğiyle ilgili olduğunu vurgulayan Dr. Can, selektörün bazı riskleri bulunduğunu aktardı. Selektörün, deniz fenerlerindeki gibi bir mantıkla kullanılmaması gerektiğini ve bu şekilde kullanımının 127’nci madde hükmünü ihlal edebileceğini söyledi. Sürücülerin doğru selektör kullanımı konusunda endişeleri bulunduğunu belirten Can, bu konudaki karmaşık durumlar sebebiyle anlaşmazlıkların yaşandığını ifade etti.