Santorini’deki Deprem, Türkiye’yi Uyarıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan’ın Santorini adasında yaşanan deprem hareketliliği, Türkiye tarafından dikkatle izleniyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, bu bağlamda önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, “Olası bir tsunami durumunda sahillerimize ulaşma süreleri bir saatten az olabilir. Ancak kıyılarımızda yıkıcı bir etki oluşturmayacağını net bir şekilde ifade edebiliriz,” diye belirtti.

Prof. Dr. Orhan Tatar, Muğla’da, Vali İdris Akbıyık’ın katılımıyla düzenlenen “Olası Risk Değerlendirmesi Bölgesel Koordinasyon Toplantısı” ardından Bodrum’da çeşitli incelemelerde bulundu.

“NET OLARAK SÖYLEYEBİLİYORUZ”

Tatar, yaptığı gözlemlerin ardından Turgutreis sahilinde basın mensuplarına bilgi verdi. Son 10-15 günde bölgede belirgin bir sismik hareketlilik yaşandığını hatırlatan Tatar, mevcut sismik aktivitenin sayısının yaklaşık 2000’e ulaştığını ifade etti.

Bunların arasında 5 ve üzeri büyüklüğe sahip 5 deprem bulunduğunu kaydeden Tatar, bu depremlerden bir kısmının farklı bölgelerde hissedildiğini belirtti. “Bunların ardından bir volkanik patlama olur mu? Veya tsunami etkisi nasıl olur?” gibi sorular gündemde. Olası bir tsunami durumunda, en erken bir saat içinde kıyılarımıza ulaşma ihtimali var. Fakat kıyılarımızda yıkıcı bir etki oluşturmayacağı konusunda kesin bir bilgi verebiliriz,” diye ekledi.

AFAD olarak vatandaşlara doğru bilgiler iletmek için çaba gösterdiklerini vurgulayan Tatar, panik yapmalarına gerek olmadığını ifade etti.

Tüm devlet organlarının gerekli hazırlık ve çalışmaları sürdürdüğünü aktaran Tatar, vatandaşları doğru bilgilendirmenin önemi üzerinde durdu. Sosyal medyada yayılan yanıltıcı haberlere karşı temkinli olunması gerektiğinin altını çizen Tatar, resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bugün Muğla’da gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının yarın Aydın’da, ertesi gün ise İzmir’de devam edeceğini ifade etti.

“HER TÜRLÜ SENARYOYA KARŞI HAZIRIZ”

Prof. Dr. Tatar, arka planda geniş bir ekibin bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirterek, her türlü olumsuz duruma karşı hazır olduklarını vurguladı.

Eski UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, son yıllarda iki tsunami olayının yaşandığını, bunların birinin 1956, diğerinin ise 2017 yılında Sığacık kıyılarında görüldüğünü aktardı.

Yalçıner, geçmişte yaşananları göz önünde bulundurarak, can kaybı yaşamayacağımızı belirtirken, depremlerin olduğu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Olası tsunami durumunda, Türkiye kıyılarında yıkıcı etkilerinin azalış göstereceğini dile getiren Yalçıner, uyarı geldiğinde kıyılardan uzaklaşmanın önemli olduğunu vurguladı. Denizde olanların 50 metre derinliğe, karada olanların ise kıyıdan daha uzakta bulunmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Levent Gülen, Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik hakkında da bilgi vererek, şu an için bölgede volkanik patlama tehdidinin bulunmadığını aktardı.

İncelemelerde, AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin ile Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit’in de bulunduğu heyet, bölgedeki vatandaşlarla görüştükten sonra Aydın’a doğru hareket etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Santorini’deki Deprem, Türkiye’yi Uyarıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!