Tarım ve Gıda güvenliğine ilişkin yaşanan sorunlar her geçen gün daha da derinleşiyor. Bu kapsamda, CHP Milletvekili Fethi Gürer, sanayicilerin fiyat indirme çabalarının süt üreticilerini zorladığını belirtti. Aynı zamanda, iklim değişikliği ile süt krizinin ağustos ayında ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
Tarım sektöründe, aşırı sıcak hava ayçiçeği üretimini olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde yılda yaklaşık 2-2.5 milyon ton ayçiçeği üretilirken, bu üretimin %65’i Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana gibi illerden karşılanmaktadır. Ancak bu illeri etkileyen kuraklık nedeniyle rekoltenin 1-1.2 milyon tona düşeceği öngörülüyor.
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ayçiçeği yağında ithalatın artabileceğine işaret ederek, “Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterliliği 2022’de %51’di. Bu yıl ise Trakya bölgesi ve Adana’da beklenen kuraklık nedeniyle %50 rekolte düşüklüğü yaşanacak. Kuraklık kadar fiyat ve destek politikalarının da rekolte kaybına etkisi olduğunu göz ardı etmemek gerekir” dedi.
Adana’da ayçiçeği üreticisi Barış Kurtalan, bu yıl yaşadığı sorunları paylaşarak, “Mayıs ve haziran aylarındaki beklenmedik sıcaklık artışı nedeniyle hasadım beklenenin altında kaldı. Kuraklığın, ayçiçeğinde yağ randımanında ciddi düşüşlere neden olduğunu gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, süt sektöründe de ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, sektördeki sıkıntıları dile getirerek, yüksek faiz ve stokların sanayi tarafında sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. CHP Milletvekili Fethi Gürer ise, süt krizinin sanayicilerin fiyat indirme politikaları nedeniyle daha da derinleşebileceğini belirtti ve iklim değişikliğinin bu krizin ağustos ayında daha da belirgin hale gelebileceğine değindi. Bu nedenle sektörde acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı.