Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz köpeklerin toplanması konusunda 2028 yılına kadar bir süre tanındığına dair iddialarla ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın valiliklere gönderdiği talimat, başıboş köpeklerle mücadele süreçlerinin belediyelere belirlenen sürenin 2028’e kadar olmadığını vurguladı. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, belediyelerin bu köpekleri derhal toplayarak gerekli işlemleri yapmaları gerektiği belirtildi. Ayrıca, bu köpekleri geri bırakan belediyelere, her bir köpek için 71 bin TL ceza uygulanacağı ifade edildi.
`;
membranaContainer.appendChild(membranaInnerScript);
membranaContainer.appendChild(membranaScript);
myVideoEl.insertAdjacentElement(“afterbegin”, membranaContainer);
} else {
let TRUVIDContainer = document.createElement(“div”);
let TRUVIDScript = document.createElement(“script”);
TRUVIDScript.src = “https://cnt.trvdp.com/js/2110/13332.js”;
TRUVIDScript.setAttribute(“async”, true);
TRUVIDContainer.innerHTML = “
“;
TRUVIDContainer.appendChild(TRUVIDScript);
myVideoEl.insertAdjacentElement(“afterbegin”, TRUVIDContainer);
}
}
setRandomVideoAd();
5199 sayılı Kanun, nüfusu yirmi beş bini aşan belediyelere hayvan bakımevleri kurma ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme konusunda 31.12.2028 tarihine kadar zaman tanısa da; hayvanların toplanarak bakımevlerine götürülmesi ve köpeklerin bu bakımevlerinde barındırılması ile ilgili düzenlemelerin, Kanunun yayım tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği için 2028 yılına kadar beklenilmesinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.
Rehabilitasyon işlemleri tamamlanan sahipsiz hayvanların, yerel yönetimlerin izin verdiği alanlar dışında bırakılması ya da bakımevinde bulunan köpeklerin geri bırakılması, Kanun’un 14. maddesi gereğince yasaklanmıştır. Bu yasak ihlal edildiğinde, hayvan başına 2025 yılı itibarıyla 71.965 TL idari para cezası uygulanması gerekecektir.