Sahipsiz hayvanlarla ilgili 17 maddelik düzenleme komisyonda görüşülüyor. Muhalefetin tam kadro komisyon salonuna geldiği belirtilirken, sivil toplum örgütlerinin salona alınmaması tartışmaya sebep oldu.
Yer konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle muhalefet, başka bir komisyon salonunda toplanılması gerektiğini savundu.
Tartışmaların yoğunlaşması üzerine komisyon başkanı, toplantıya ara verdi. Salonun kalabalık olması sebebiyle milletvekili danışmanları ve medya mensupları dışarı çıkartıldı.
### DÜZENLEMENİN AYRINTILARI
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Gerçek ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Eğer sahipsiz hayvanların popülasyonu, kamu güvenliği açısından tehdit oluşturursa veya hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların yayılmasına neden olursa, ilgili yerel yönetim sahipsiz hayvanlara ötanazi uygulayabilecek.
Hayvanlara müdahale sadece tıbbi sebeplerle değil, Kanun’da belirtilen istisnai durumlarda da yapılabilir.
“Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bırakılması veya bakımevinde tutulan hayvanların başka bir yere terk edilmesi” eylemleri yasaklanıyor. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine taşınması ve sahiplendirilene kadar bakımevi koşullarında tutulmalarının uygulanması ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanıyor.
İl hayvanları koruma kurulunun görevlerine, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik faaliyetlerin yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik sahipsiz hayvanlardan kaynaklanan sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri sunmak da ekleniyor.
Düzenleme ile yerel yönetimler ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlara sağlanacak destek kapsamı genişletiliyor. Bu kapsamda, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurulması; ilgili ilaç, alet ve ekipmanların temin edilmesi ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetlerin yürütülmesi için yerel yönetimler ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça belirlenen miktarda mali destek sağlanacak.