Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yeni yönetmelik, sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir ve etkin bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandı. Yönetmelik kapsamında, dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, mesleki yeterlilikleri dahilinde ‘Sağlık Meslek Hizmet Birimi’ adı altında, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsat ile serbest olarak mesleklerini icra edebilecek.
EBELER VE HEMŞİRELER DE DAHİL EDİLDİ
Yönetmelik değişikliği ile sağlık meslek mensupları arasında yer alan ebe ve hemşireler de serbest meslek icrasına dahil edilmiş oldu. Bu meslek grupları, aynı zamanda, mesleki yeterlilikleri çerçevesinde özel sağlık kuruluşu açma yetkisine sahip olacak.
Daha önce ebe ve hemşireler, Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge çerçevesinde serbest olarak mesleklerini icra edebiliyordu. Ancak yeni yönetmelikle bu gruptaki meslek mensuplarının yetkileri genişletilmiş oldu.
420 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN YENİ İSTİHDAM
Yeni düzenlemeye göre, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek müşterek bir sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Bu birimlerin ruhsatları, her bir sağlık meslek mensubu için ayrı düzenlenecek.
Yönetmeliğin getirdiği yeniliklerle birlikte, yeni sağlık meslek hizmet birimlerinin açılması, istihdam alanını genişletmekle kalmayıp, ayrıca destek hizmetleri alanında da (sağlık personeli, sekreter, temizlik görevlisi) yeni iş fırsatları yaratacak.
Ayrıca, sağlık meslek hizmet birimlerinde, fizyoterapistlerle birlikte fizyoterapi teknikerleri, klinik psikologlarla beraber psikologlar, odyologlarla birlikte odyometri teknikerleri ve ergoterapistlerle birlikte ergoterapi teknikerlerinin de çalışabilmesi öngörülüyor.
YETKİ DIŞINDA UYGULAMA YAPILAMAYACAK
Yönetmelik çerçevesinde sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca mesleki yetki dahilindeki hizmet sunulacak. Hekim tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet verilecektir. Bunun dışındaki tıbbi uygulamalar, ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürünler ya da gıda takviyeleri satışı yasaklanmıştır.
Yeni açılacak sağlık meslek hizmet birimleri, hastanelerle sınırlı olmayan bir sağlık hizmeti sunma imkânı sağlaması ve toplum temelli sağlık hizmetini özelleştirmesi beklenmektedir. Böylece özel sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan bireylerin talepleri karşılanacaktır.
Ek olarak, bu birimlerin açılması, sağlık kurumlarındaki yoğunluk ve hasta bekleme sürelerinin azaltılmasına da katkıda bulunması hedeflenmektedir.
HASTA HAKLARI KORUNACAK
Yönetmeliğin belirlediği standartlara uygun olarak, her sağlık meslek hizmet birimi gerekli donanımlara sahip olacak ve sunulan hizmetler kayıt altına alınacaktır. Sağlık meslek mensupları, her işlem öncesinde hastaları bilgilendirme ve onay alma yükümlülüğü taşımaktadır.
Hasta hakları korunacak, hizmetlerle ilgili talep, şikayet ve öneri mekanizmaları açık ve erişilebilir olacak. Her bir sağlık meslek hizmet biriminde, ‘T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184’ ibaresini içeren entegre karekod uygulaması zorunlu hale getirilecektir.
Ayrıca sağlık meslek hizmet birimlerinin tabelasında ‘özel sağlık meslek hizmet birimi’ ibaresinin bulunması şart koşulmuş ve bu birimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ile birlikte denetim ve gözetim altına alınması sağlanacaktır.
Bakanlık, tıbbi endikasyon ve uygulamaların denetimi için uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları oluşturmayı planlamaktadır. Bu komisyonlar, sağlık meslek mensuplarının faaliyetlerini düzenli olarak inceleyecek ve mevzuata uygunluğunu değerlendirecektir.
BAKAN MEMİŞOĞLU DUYURDU
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni yönetmeliğin önemini vurgulayarak aşağıdaki ifadeleri kullandı:
“Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile;
-9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz.
-Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hâle getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz.
Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor; bu mesuliyetin bilinciyle canla başla çalışıyoruz. Yeni Yönetmelik’in ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”