Rusya’dan Baltık Denizi’nde Dev Tatbikat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Savunma Bakanlığı, Baltık Filosunun Baltık Denizi’nde gerçekleştirdiği planlı tatbikatla savunma yeteneklerini artırmayı hedeflediğini açıkladı.

20’DEN FAZLA SAVAŞ GEMİSİ KATILIYOR

Açıklamada, tatbikata Moskova ve Leningrad askeri bölgelerine bağlı birliklerin de iştirak ettiği kaydedildi. “Tatbikatta, 20’den fazla çeşitli savaş gemisi, 25 uçak ve helikopter, 70 askeri teçhizat ile yaklaşık 3 bin asker yer alıyor.” ifadelerine yer verildi. Ancak tatbikatın ne kadar süreyle süreceğine dair bilgi verilmedi.

“TARİHİ BİR GÜN”

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Alman ordusunun bir tugayının Litvanya’da konuşlandırılmasına yönelik, “Bu tarihi bir gün. Bu güven, sorumluluk ve eylem günü.” açıklamasında bulundu. Nauseda, bu konuşlandırmayı “Litvanya tarihinde istisnai bir olay” olarak tanımladı ve bu durumun Litvanya ile Almanya’nın ortak değerlerini yansıttığını vurguladı.

ZAPAD TATBİKATI

Nauseda, geçen eylülde Rusya ile Belarus’un ortaklaşa düzenlediği Zapad askeri tatbikatının, son yıllarda Baltık ülkelerine karşı simüle edilen saldırıları nedeniyle gerginlik yarattığını ifade etti.

“GELECEĞİN DÜŞMANLARI” MESAJI

Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene, yaptığı açıklamada ülkesinin geçmişte işgaller ve ihanetler altında büyük acılar çektiğini, ancak şu anki durumun değiştiğini belirtti.

ALMAN TUGAYI

Associated Press (AP) haberine göre, Litvanya’ya Alman tugayının konuşlandırılması kararı, Rusya-Ukrayna çatışmalarına bağlı olarak Vilnius yönetiminin uzun süreli talepleri sonucu alındı. Almanya Savunma Bakanlığı, halihazırda Litvanya’da yaklaşık 400 Alman askerinin bulunduğunu ve yıl sonuna kadar bu sayının 500’e çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Alman tugayının Şubat 2026’da NATO’nun Litvanya’daki çok uluslu gücü Panzer Tugayı 45’e bağlanması ve birlik sayısının 1800’e çıkması planlanıyor. Almanya’nın, 2026 yazına kadar bu tugaydaki asker sayısını 2000’e çıkarma hedefi de mevcut.

NATO standartlarına göre bir tugay kapasitesi olarak kabul edilen 5 bin askerin, 2027 yılı sonuna kadar konuşlandırılabileceği, ancak bunun Litvanya’nın altyapı ve konaklama imkanlarını sağlamasına bağlı olduğu ifade ediliyor.

Litvanya’ya gönderilen Alman birlikleri, 2. Dünya Savaşı sonrası Alman askerlerinin yurtdışında uzun vadeli konuşlandırılması açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.

Baltık bölgesinde yer alan Litvanya, Rusya’ya ait Kaliningrad toprakları ile Belarus’un yönetimi altında bulunan Kremlin’in müttefiki arasında bir konumda bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rusya’dan Baltık Denizi’nde Dev Tatbikat!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!