ABD’de doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk, Hamas’ı desteklediği iddiasıyla 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli altı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından gözaltına alınmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra yorum yapan Öztürk, bu durumu eleştirdi.
“ÇOK ZOR BİR ZAMANDI”
Amerikalı Yargıç William Sessions’ın 9 Mayıs’taki duruşmada verdiği kararın ardından serbest kalan Öztürk, Massachusetts eyaletine ulaştıktan hemen sonra Boston’daki Logan Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında duygularını paylaştı.
Tufts Üniversitesinde Fulbright bursuyla doktora yapan Öztürk, “Son 45 günde, doktora eğitimimin kritik bir döneminde özgürlüğümden ve eğitimimden mahrum kaldım.” şeklinde ifade etti.
Arkadaşları, öğretmenleri ve öğrencileriyle yeniden bir araya gelmeyi dört gözle beklediğini belirten Öztürk, gözaltında geçirdiği dönemi şöyle tanımladı: “Bu, şahsım, Tufts Üniversitesi topluluğu ve Türkiye’deki ailem için gerçekten çok zor bir zamandı. Ancak tüm destek ve nazik davranışlarınız için minnettarım.”
Bu zorlu süreçte hukuki destek sağlayan avukatlarına da özel teşekkürlerini ileten Türk öğrenci, onlarla birlikte Amerikan adalet sistemine olan inancının sürdüğünü vurguladı.
ÜST DÜZEY POLİTİKACI VE TEMSİLCİLER DE ÖZTÜRK’E BASIN TOPLANTISINDA EŞLİK ETTİ
Rümeysa Öztürk’ü havalimanında karşılamak için gelenler arasında ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatları da yer aldı.
Öztürk’ün gözaltına alındığı günden itibaren hukuki mücadeleye öncülük eden ACLU avukatları, Türk öğrencinin gözaltına alınmasının yanlış bir karar olduğunu ve Hamas’ı desteklediğine dair iddiaların asılsız olduğunu ifade etti.
ACLU Massachusetts Direktörü Carol Rose, bu suçlamalarla ilgili olarak, “Bunlar, kendilerine bolca zaman tanındığı halde hiçbir kanıta dayanmayan, desteksiz iddialardır.” dedi.
ABD yönetiminin, Öztürk ve benzeri birçok uluslararası öğrenciye karşı uyguladığı katı yönelimi eleştiren Demokrat Senatör Ed Markey, “Konuşma özgürlüğü ve usulüne uygun yargılanma herkesin temel hakkıdır. Hepimiz bu hakları paylaşıyoruz. Bu sebeple, bu eve dönüş, tüm özgürlüklerimiz adına verilmesi gereken mücadelenin sadece başlangıcıdır.” ifadelerini kullandı.
Markey, “Bu, Rumeysa için, adalet için ve demokrasimiz için bir zaferdir.” değerlendirmesini yaptı.
ABD Kongre Üyesi Ayanna Pressley, Öztürk’e hitaben, “Seni asla unutmadık. Tamamen aklanana kadar dinlenmeyeceğiz.” dedi.
Rümeysa Öztürk’ün avukatlarından Mahsa Khanbabai, önümüzdeki süreçte 22 Mayıs’ta Vermont’ta görülecek duruşmada Türk öğrencinin vizesinin “yasa dışı iptaline” karşı hukuki yolları denemeye devam edeceklerini açıkladı.
ABD hükümetinin, uluslararası öğrencilere yönelik gözaltı ve vize iptali uygulamalarını kınayan Khanbabai, “Bunu yetki aşımına uğrayarak, göçmenlik hukuku tarihinde daha önce hiç görmediğimiz bir yöntemle yaptılar.” şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?
Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi gören Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamında arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli ICE görevlileri tarafından gözaltına alınmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.
Rubio, “Hamas destekçisi” olarak nitelendirdiği 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.
Amerikalı federal yargıç Denise Casper, ICE görevlileri tarafından gözaltına alınan Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı almıştı.
Rümeysa Öztürk’ün eğitim gördüğü Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılması için çağrıda bulunmuş, Rektör Sunil Kumar, mahkemeye yaptığı başvuruda, Öztürk’ün tutuklanmasının “okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini” ve güvenlik endişeleri olduğunu bildirmişti.