Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “SUBÜ Konuşmaları”na katılan bir yetkili, kurumun işleyişi ve çalışmaları hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Türkiye’nin iletişim alanındaki mevzuatının Avrupa ülkelerinden, ABD’den, Fransa’dan ve Almanya’dan çok daha ileride olduğunu belirten yetkili, düzenlemelerin sadece ceza veya müeyyide olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
RTÜK’ün şanssız olduğunu dile getiren yetkili, sosyal medyanın ceza veren bir kuruluşu sevmediğini söyledi. Ancak yapılan işlemlerin tamamının kanun ve yönetim çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti.
Yetkili, cezai işlemlerin demokratik bir ortamda alındığını ve karara itiraz edilmesi durumunda idari yargının karar verdiğini ifade etti.
Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan yetkili, haber bültenlerinde yer alan şiddet içerikli haberlere dikkat çekerek, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun bu konuda yeni bir düzenleme getirdiğini açıkladı.
Gündüz kuşağı programlarına ilişkin yapılan soruya yanıt veren yetkili, bu programların en çok uğraştıkları bir alan olduğunu söyledi. Türkiye’de en çok para kazandıran ve reyting alan programların gündüz kuşağı programları olduğunu belirten yetkili, bu tür programların içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yetkili, gündüz kuşağı programları ve dizilere verilen cezaların devam etmesine rağmen yapımcıların aynı yoluna devam ettiğini ifade ederek, izleyicilerin bilinçlenmesi gerektiğini ve gerektiğinde RTÜK’ün gerekli adımları atacağını söyledi. Programların kaldırılması gerektiğinde ise RTÜK’ün bu konuda yetkili olduğunu belirtti.