Rekor Sıcaklar Dünya Genelinde Alarm Durumuna Geçirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yılın ortasında birçok ülkede sıcaklıklar tarihi seviyelere ulaştı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, birçok bölgedeki yaşamı felç etti.

Bu durum, dünya genelinde can kayıplarına neden olurken, bazı ülkelerde kamu kurumlarının tatil edilmesi, okulların kapatılması ve nükleer santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gibi önlemler alındı.

ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ

Dünya genelindeki yetkililer, can kayıpları, orman yangınları ve günlük yaşamın aksaması gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına yol açan sıcak hava dalgaları nedeniyle alarm durumuna geçti.

Birçok şehirde sıcak havaların etkilerini azaltmak için çeşitli tedbirler alınırken, artan sıcaklıkların iklim değişikliği ile ilişkili olduğu ifade edilmektedir.

ABD

ABD’nin doğu bölgeleri, 23 Haziran’dan bu yana etkileyici sıcaklık dalgalarının etkisi altında kalıyor. Ulusal Hava Durumu Servisi’ne (NWS) göre, New York şehrinde termometreler 37,7 dereceyi gösterdi. Belediye Başkanı Eric Adams, kavurucu sıcaklıkların her yıl kente 500 can kaybına yol açtığını dile getirdi.

NBC News’ün aktardığına göre, Missouri eyaletinde 23 Haziran’da bir kadının aşırı sıcaklardan hayatını kaybettiği bildirildi. New Jersey’deki açık hava mezuniyet törenlerine katılan 100’den fazla kişi de tedavi altına alındı.

GÜNEY KORE

Seul merkezli Kore Meteoroloji İdaresi’nin (KMA) açıkladığı verilere göre, Güney Kore, geçtiğimiz ay en yüksek günlük ortalama sıcaklık seviyesine ulaştı. Ülkede, 28-30 Haziran tarihleri arasında kaydedilen sıcaklıların, kayıtların tutulmaya başlandığı 1904 yılından bu yana en yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.

Güneydoğudaki Daegu’da 30 Haziran’da günlük ortalama sıcaklık 30,7 dereceye ulaşarak önceki rekordun üstüne çıktı. Başkent Seul’de ise ortalama sıcaklık 30 Haziran’da 28,2 derece olarak kaydedildi.

JAPONYA

Japonya Meteoroloji Ajansı’nın (JMA) raporuna göre, haziran ayında ülke genelinde 1898’den bu yana en yüksek sıcaklık ortalaması yaşandı. Geçtiğimiz ayki sıcaklık ortalaması, 1991 ile 2020 yılları arasında kaydedilen aylık sıcaklık ortalamasından 2,3 derece daha yüksek çıktı.

Temmuz’un ilk yarısında 35 dereceyi aşan sıcaklık beklentileri, vatandaşların sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmaları gerektiği uyarısını beraberinde getiriyor.

PAKİSTAN

Yerel medyaya göre, haziranda Pencap eyaletinin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 50 dereceye kadar yükseldi. 11 Haziran’da Lahor kentinde termometreler 45 dereceyi gösterdi. Eyalet yetkilileri, halka bol su içmeleri ve en yüksek sıcaklık saatlerinde dışarı çıkmamaları yönünde uyarılarda bulundu.

HİNDİSTAN

Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD), başkent Yeni Delhi’de 11 Haziran’da aşırı sıcaklar nedeniyle “kırmızı alarm” ilan etti. Himaçal Pradeş, Racastan ve Pencap eyaletleri de benzer şekilde alarma geçti. Cammu Keşmir bölgesindeki okullar ve kamu daireleri 15 gün süreyle tatil edildi.

İNGİLTERE

İngiltere Meteoroloji Kurumu (Met Office) verilerine göre, ülke genelinde ortalama sıcaklıklar uzun dönem normallerinin üzerinde seyrediyor. 16,9 derecele en sıcak haziranı geride bırakıp, 1884’ten beri en sıcak ikinci haziran ayına tanıklık etti.

Met Office İklim Bilimcisi Amy Doherty, aşırı sıcaklık olaylarının sıklığı ve şiddetinin insan faaliyetlerine bağlı küresel ısınmadan kaynaklandığını vurguladı.

FRANSA

Meteo France, aşırı sıcaklar nedeniyle Paris dahil 16 vilayette kırmızı alarm, 68 vilayette ise turuncu alarm verildiğini duyurdu. Besançon ve Grenoble’da yaşanan ölümler sıcak hava koşullarının ciddi etkilerini gözler önüne serdi.

1 Temmuz’da, ülke genelinde yaklaşık 1900 okul bir günlüğüne kapatılırken, Paris’teki Eyfel Kulesi’nin üst katı ziyaretçilere kapatıldı. Sıcak hava nedeniyle Golfech Nükleer Santrali’nin bir reaktörünün faaliyetleri de durduruldu.

ALMANYA

Alman Meteoroloji Servisi (DWD), 3 Temmuz’da sıcaklıkların bazı bölgelerde 39 dereceye kadar yükselebileceğini ve yer yer 40 dereceyi aşabileceğini duyurdu. Özellikle güney ve batı kesimlerde aşırı sıcakların etkisi hissedilecek.

Bu sıcak hava dalgası, nakliye işlemlerinde zorlanmalara yol açarak ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

İTALYA

Son günlerdeki aşırı sıcaklar, İtalya’nın Palermo kentinde bir kadının ve Bologna’da bir göçmenin yaşamına mal oldu. Ayrıca Vicenza yakınlarındaki bir inşaat sahasında 2 işçi sıcak hava nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Sağlık Bakanlığı, güneşten korunma yöntemlerine ilişkin rehberlik yapmaya devam ederken, 2 Temmuz için 18 kentte “kırmızı alarm” ilan etti. Aşırı sıcaklardan etkilenenlerin acil servislere başvurduğu bildirildi.

İSPANYA

İspanya Meteoroloji Enstitüsü (AEMET), Barselona’da 1914’ten bu yana en sıcak haziran ayının kaydedildiğini açıkladı. Orta sıcaklık 26 dereceye ulaşırken, 30 Haziran’da 37,9 derece ile en yüksek sıcaklık ölçüldü.

BELÇİKA

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), ülke genelinde 35 dereceyi aşan sıcaklıklar için “turuncu alarm” verdi. Özellikle yaşlılar ve çocuklar için dışarıda vakit geçirmemeleri yönünde uyarılarda bulunuldu.

HOLLANDA

Hollanda Meteoroloji Enstitüsü (KNMI), aşırı sıcaklar nedeniyle bazı bölgelerde “turuncu alarm” verdi. Ülkede, haziran ayı sıcaklıklarının son 124 yıldaki en yüksek ikinci seviyeye çıkması dikkat çekici.

İRAN

İran’da, Kirman ve Yezd eyaletlerinde artan sıcaklıklar nedeniyle tüm kamu ve özel kuruluşlar 2 Temmuz’da bir gün süreyle tatil edildi. Yezd bölgesinde ortalama hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde seyrediyor.

FAS

Fas Meteoroloji Dairesi, 30 Haziran’da ülkenin birçok bölgesinde sıcaklıkların 44 dereceye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Bunun yanı sıra, Beni el-Leys ormanında yangın çıktığı bildirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rekor Sıcaklar Dünya Genelinde Alarm Durumuna Geçirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!