Rusya’dan yapılan açıklamaya göre Kremlin Dış Politika Danışmanı Uşakov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Astana’da 3-4 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında yapacağı ikili görüşmelere ilişkin detayları paylaştı.
Uşakov, Putin’in Türkiye, Azerbaycan ve Çin başta olmak üzere Kazakistan, Pakistan, ve Moğolistan liderleriyle 3 Temmuz’da ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirtti. Ayrıca Uşakov, Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeye dair şunları söyledi:
“Türkiye’ye uzun zamandır planlanan bir ziyaret gerçekleştireceğiz. İki liderin bu konuda görüş alışverişinde bulunacağını düşünüyorum. Türkiye’nin bölgedeki önemi göz önünde bulundurularak, liderler arasında birçok konunun ele alınacağını tahmin ediyorum. Türk tarafıyla sürekli diyalog halinde olacağız, düzenli olarak telefon görüşmeleri yapmaktayız. Geçtiğimiz günlerde Putin, Türkiye Dışişleri Bakanı’nı kabul etti ve görüşmede tüm önemli ve hassas konular ele alınacak.”
Uşakov ayrıca Putin’in 4 Temmuz’da İran’ın geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir ile bir görüşme gerçekleştireceğini belirtti ve ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nde siyaset, ekonomi, güvenlik ve diğer alanlarda işbirliği konularının ele alınacağını vurguladı.
Öte yandan, Erdoğan’ın 6 Temmuz’da Şuşa’daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi’ne katılacağı ve 3 gün sonra NATO Liderler Zirvesi için ABD Washington’a gideceği açıklandı. Burada ABD Başkanı Joe Biden’la bir araya gelecek olan Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıldönümü törenleri için 20 Temmuz’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek.
KAYNAK: AA