Terör örgütü PKK, feshetme ve silah bırakma kararını açıkladı. Bu gelişmenin ardından, silahların bırakılması ve siyasi ortamın nasıl yeniden şekilleneceği gibi sorular gündeme geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM’de 100 üyeli bir komisyon kurulmasını önerdi.
Bahçeli, 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, komisyonun çalışmalarının geniş katılımlı ve şeffaf yürütülmesi için çeşitli önerilerde bulundu. Açıklamasında, “Evvelemirde, komisyon çalışmalarının geniş katılımlı ve şeffaf yürütülmesi amacıyla, Gazi Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı, 100 üyeden oluşan bir komisyon kurulmalıdır. İkinci olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti en az bir üye ile temsil edilmeli, diğer üyeler grubu bulunan partilerin temsil oranına göre belirlenmelidir. Üçüncü olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti komisyonda çalışmak üzere alanlarında uzman iki kişi görevlendirebilmelidir. Dördüncü olarak, komisyon çalışma usul ve esaslarını kendi belirlemelidir. Beşinci olarak, TBMM Başkanı komisyona başkanlık etmelidir. Altıncı olarak, komisyonda kararlar salt çoğunlukla alınmalıdır. Yedinci olarak da komisyonda alınan kararlar milletvekilleri tarafından teklif haline getirilerek ilgili ihtisas komisyonlarına ve TBMM Genel Kuruluna sunulmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
Bu konuyla ilgili olarak Gerçek Gündem’e açıklamada bulunan AK Partili yetkililer, “Bize de sürpriz oldu” diyerek, PKK’nın adımının sürece olumlu etkisi olacağını belirttiler.
Ancak Bahçeli’nin önerdiği 100 üyeli komisyon fikrine yetkililer olumsuz yaklaşmış durumda. AK Parti kurmayları, komisyonun fazla üye sayısının işlevselliği zorlaştıracağını ve bu yüzden sayının 35-40, maksimum 50 olabileceğini kaydetti. Artan sayıların karar alma süreçlerini güçleştirebileceği ifade edildi.